Do konca roka by sa bratislavské letisko malo zmeniť na akciovú spoločnosť

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V poslednom čase sa veľa hovorí o privatizácii bratislavského letiska. Ešte predtým však musí prejsť transformáciou, pričom sa z neho vytvorí akciová spoločnosť, spočiatku so stopercentnou účasťou štátu.

Vo februári vláda rozhodla o vypracovaní projektu transformácie organizácie Slovenskej správy letísk s cieľom vytvoriť samostatné právne subjekty jednotlivých letísk s účasťou štátu, vyšších územných celkov a miest. Súčasťou projektu transformácie je na základe stanoviska konzultačnej spoločnosti a následného výsledku medzinárodného tendra vybrať pre letiská - vrátane bratislavského - strategického partnera a predložiť návrh vláde do konca roku 2005.

Podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa Slovenskej správy letísk Jaroslava Macha je cieľom tejto transformácie decentralizácia riadenia verejných medzinárodných letísk z jednej príspevkovej organizácie na letiská s vlastnou právnou subjektivitou. Na ich riadení a prevádzkovaní sa v budúcnosti budú podieľať miestna a regionálna samospráva, ale i komerčné subjekty.

Transformáciou sa postupne zabezpečí presun financovania infraštruktúry leteckej dopravy z verejných zdrojov na užívateľov tejto dopravy a vytvoria sa ekonomické pravidlá pri spoplatňovaní služieb poskytovaných leteckým spoločnostiam a ostatným užívateľom letísk. Všetky sa budú najskôr transformovať - vytvoria sa z nich akciové spoločnosti. Mali by to byť spočiatku spoločnosti vlastnené štátom, regiónmi a orgánmi mesta.

Do konca tohto roku je termín na zmenu právnej formy pre bratislavské a košické letisko. Akcionárske práva štátu bude vykonávať ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií. Predpokladá sa, že najprv budú založené akciové spoločnosti so 100-percentnou účasťou štátu a rozhodovanie o výške vlastníckeho podielu pre vyššie územné celky a mestá bude v kompetencii predstavenstva jednotlivých spoločností.

V tlači odznela informácia, že najneskôr do konca roka 2005 sa má uskutočniť medzinárodný tender na predaj podielu na majetku bratislavského letiska. Podľa J. Macha sa rozhodne za účasti zahraničnej konzultačnej spoločnosti a na základe výsledkov medzinárodného tendra. O bratislavské letisko už dávnejšie prejavuje záujem viedenský Schwechat, ale aj iní potenciálni strategickí partneri. Každý, kto bude mať o letisko záujem, sa bude musieť zúčastniť na spomenutom tendri.

Program transformácie si vyžaduje, aby boli vytvorené legislatívne, organizačné a materiálne podmienky. Návrh osobitného zákona o letiskových obchodných spoločnostiach už bol predložený do legislatívnej rady. Bola podpísaná zmluva na oceňovanie majetku na základe ukončeného auditu účtovnej uzávierky. Zároveň pokračujú práce na finančných analýzach a podnikateľských plánoch. Uskutočnili sa aj rokovania s predstaviteľmi jednotlivých miest a vyšších územných celkov.

(juh)

Páčil sa vám článok?