Viacero ulíc v meste čaká rekonštrukcia

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

O prioritách mesta na úseku dopravných stavieb sme sa pozhovárali s riaditeľom Generálneho investora Bratislavy (GIB) Kamilom BELADIČOM.

- Prednosťou súčasného obdobia pri príprave rozpočtu kapitálových výdavkov GIB je, že v tomto volebnom období sa pripravuje návrh rozvoja priorít mesta na roky 2004 - 2006, čo umožní prípravu stavieb v cykle troch rokov. Doteraz sa príprava stavieb riešila tak, že čo sa schválilo, to sa v tom istom roku aj realizovalo. Cyklus prípravy stavieb pozostáva z vydania územného rozhodnutia, stavebného povolenia, výberu projektanta a výberu zhotoviteľa a vždy presahuje obdobie kalendárneho roku. Len verejné obstarávanie projektanta a zhotoviteľa pri čerpaní investícií z verejných prostriedkov trvá minimálne osem mesiacov. Súčasný systém je progresívnejší, pretože umožňuje zabezpečiť plynulosť výstavby v jednotlivých rokoch.

Aké sú priority na najbližšie tri roky?

- Z priorít, ktoré bude zabezpečovať GIB, je významné rozšírenie Nábrežia L. Svobodu od tunela po Nový most o tretí jazdný pruh a rozšírenie Račianskej, Karloveskej, Ružinovskej a Vajnorskej radiály. Ráta sa tiež s dostavbou Vlárskej ulice na Kramároch. Bude pokračovať dostavba Galvaniho ulice a príprava dostavby Bojnickej ulice po Starú Vajnorskú, pričom po dohotovení týchto dvoch komunikácií bude dokončená jedna pätina dopravného polkruhu Ivánska - Galvaniho - Bojnická - Žabí Majer - tunel Karpaty do Lamača.

Ktoré ďalšie komunikácie sa majú rekonštruovať?

- V pláne je aj rekonštrukcia Mierovej ulice v úseku Hraničná - Kostol (prvá etapa), na ktorej sa podieľa aj mestská časť Ružinov. Druhá etapa rekonštrukcie Kremeľskej ulice umožní bezpečný prejazd mestskou časťou Devín a prístup k Národnej kultúrnej pamiatke Devín. Rekonštrukcia ulíc Mlynská a Eisnerova v Devínskej Novej Vsi má zvýšiť ich kapacitu a bezpečnosť účastníkov cestnej premávky. Podobné ciele sleduje aj rekonštrukcia komunikácie Na Pántoch v Rači a predĺženie komunikácie Rybničná (druhá etapa), ktorá vylúči z južnej časti Rače nákladnú dopravu. Začne sa aj s projektovou prípravou rekonštrukcie ulíc Hradská, Ráztočná a Podunajská v Podunajských Biskupiciach a vo Vrakuni a predĺženia Tomášikovej v úseku Vajnorská - Račianska cez Zátišie.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?