Okrem klasických veľkých autobusov mesto potrebuje aj vozidlá triedy MINI

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Okrem klasických autobusov mesto nevyhnutne potrebuje aj menšie autobusy kategórie MINI. V Bratislave sú totiž lokality s komunikáciami, ktorých charakter neumožňuje, aby po nich jazdili bežné autobusy.

Aj preto sa primátor Andrej Ďurkovský a námestník primátora Karol Kolada v uplynulých dňoch zúčastnili na prezentácii nízkokapacitných autobusov kategórie MINI, ktorú zorganizoval Dopravný podnik Bratislava v spolupráci s výrobcami.

Podľa informácií, ktoré nám poskytla hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová, firma MAVE Vsetín prezentovala nízkopodlažný autobus CIBus ENA a firma KAROSA z Vysokého Mýta prímestský turistický autobus, ktorý priviezli namiesto pôvodne plánovaného autobusu Daily S2000 - ten sa po havárii nepodarilo dať do takého stavu, aby mohol prekročiť hranice.

Prezentácia sa uskutočnila ako následok rokovania mestskej časti Bratislava - Staré Mesto a predstaviteľov Dopravného podniku, keďže medzi dlhodobo uplatňované požiadavky mestskej časti patrí zabezpečeniu dopravy pre obyvateľov z okolia Kalvárie. Komunikácie v tejto časti mesta totiž neumožňujú premávku štandardných autobusov. Rovnaký problém eviduje Dopravný podnik Bratislava aj v oblasti Mierovej kolónie v mestskej časti Bratislava - Nové Mesto.

Cena jedného autobusu CIBus ENA je okolo 2,5 milióna českých korún, cena autobusu Daily S2000 je okolo 1,8 milióna slovenských korún. Vedenie mesta eviduje záujem oboch firiem dodať do Bratislavy autobusy, ak sa však mesto rozhodne investovať do tohto typu dopravy, musí byť vypísaná verejná súťaž, do ktorej sa môžu prihlásiť aj iní výrobcovia.

V Bratislave ešte nepremávajú autobusy kategórie MINI, ale autobusy kategórie MIDI sú už zaradené do premávky mestskej hromadnej dopravy a šetria až 30 percent prevádzkových nákladov. Dopravný podnik však za prioritu považuje pokračovanie plynofikácie autobusov, pretože návratnosť investície do plynofikácie autobusov predstavuje tri roky.

Obyvatelia oblasti Kalvárie a Mierovej kolónie sa sami mohli zúčastniť na prezentácii oboch MINI autobusov, ktoré dva dni premávali v oboch uvedených lokalitách. V minulosti sa už v uvedených lokalitách testovalo podobných vozidiel už niekoľko.

(lau)

Páčil sa vám článok?