Na cyklotrasy mesto vyčlení 24 miliónov

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na nedávnom prerokúvaní investičného plánu na roky 2004 až 2006 sa mesto zaviazalo obnoviť a vystavať cyklotrasy. Podľa vyjadrenia hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej poslanci schválili položku vo výške osem miliónov korún.

Táto suma by sa mala do cyklotrás investovať každý rok. Je to najmä výsledok snaženia voľného združenia BicyBa (Bicyklová Bratislava), ktoré už dva roky usporadúva rôzne akcie a cyklojazdy na podporu cyklistov. Poslednú pravidelnú cyklojazdu v tomto roku pripravilo združenie v uliciach Bratislavy vo štvrtok 16. októbra.

Cieľom podujatí je upozorniť ľudí, že cyklisti nemajú v hlavnom meste vytvorené podmienky na to, aby mohli bezpečne používať bicykel, a vytvoriť z Bratislavy zdravé, čisté a tiché mesto. Ako uviedol hovorca BicyBy Patrik Martin, vo Viedni jazdia cyklisti až na 800 kilometroch cyklochodníkov. Podľa jeho slov by Bratislava potrebovala aspoň 200 kilometrov trás vnútromestskej cyklosiete, aby sa cyklisti mohli bezpečne dopraviť na hociktoré miesto v meste.

Na cyklojazdách usporiadaných BicyBou sa na začiatku zúčastňovalo aj 200 ľudí, postupne však záujem Bratislavčanov upadal a na tohtoročnej 30. jazde vo štvrtok sa zúčastnilo len pár vytrvalcov. Združenie sa však stále pokúšalo komunikovať s magistrátom mesta a chcelo dosiahnuť zriadenie parkovísk a stojanov na bicykle, požičovní a úsekov so zníženou rýchlosťou.

Podľa P. Martina sa po zmene vedenia mesta zlepšili vzťahy, zatiaľ sa však upravili cesty, ktoré nevedú odnikiaľ nikam. Príkladom je ružinovská radiála, ktorá spája mestskú časť Ružinov s Kamenným námestím v centre mesta. Bez väčších úprav sa tam vytvoril chodník pre cyklistov, ten sa však končí pri Tescu.

Združenie BicyBa pripraví tento rok pre milovníkov cyklistiky pravdepodobne ešte jedno podujatie - Vianoce s BicyBou. Trasy cyklojázd sa stále menia podľa aktuálnej problematiky, najčastejšie sú vedené v širšom centre mesta. Priaznivci voľného združenia, ktoré nemá stálych členov, komunikujú spolu prostredníctvom e-mailov (bicyba@changenet.sk).

V súčasnosti spája BicyBa asi stovku snaživcov za lepšiu cyklistickú Bratislavu, informoval P. Martin. BicyBa, ktorá bola obnovená v roku 2001, združuje štyri organizácie, Mestský výbor Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny, občianske združenie ArTUR, iniciatívu Naše mesto a Ži a nechaj žiť. Budúcoročné prvé jarné stretnutie bude zamerané na opravu cyklistických značení na vybraných cyklotrasách.

(ver, sita)

Páčil sa vám článok?