Mesto nutne potrebuje nové autobusy

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Zhruba 250 autobusov, čo predstavuje polovicu vozidlového parku Dopravného podniku Bratislava, je v súčasnosti po lehote životnosti. Dopravný podnik preto v budúcom roku, najneskôr však v roku 2005, plánuje vyhlásiť tender na dodávku asi 100 nových vozidiel.

Podľa generálneho riaditeľa dopravného podniku Jána Zachara bude možné termín tendra, ako aj presný počet a typ vozidiel určiť až potom, keď bude jasný spôsob ich financovania. Do úvahy prichádza dlhodobý lízing alebo splátky. Dopravný podnik by potreboval midibusy, sólo, ale aj kĺbové autobusy. Vozidlá by mali byť nízkopodlažné, čím by sa vyšlo v ústrety postihnutým občanom.

Záujem dodávať pre dopravný podnik autobusy prejavili spoločnosti Mercedes, Man, Iveco a NORD Logistic Praha, ktorá zapožičala podniku do skúšobnej prevádzky najnovší typ ekologického autobusu Ekobus s pohonom na zemný plyn. Podiel vozidiel s pohonom na stlačený zemný plyn (CNG) sa ďalej zvyšuje.

Do konca tohto roka bude vo vozidlovom parku dopravného podniku asi 80 autobusov s týmto druhom pohonu. V areáli dopravného podniku vybuduje Slovenský plynárenský priemysel na tieto účely verejnú plničku na CNG s kapacitou 300 vozidiel denne.

V dopravnom podniku prestavovanie starých autobusov nepovažujú za systémový krok, skôr by uprednostnili nákup nových. Je predpoklad, že časť nákupu ekologických autobusov bude možné financovať z prostriedkov Európskej únie.

(brn)

Páčil sa vám článok?