Samospráva chystá v centre mesta zmeny v parkovaní

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Podmienky na parkovanie v centre mesta sú naďalej zložité. V dohľadnej budúcnosti sa majú prijať niektoré ďalšie konkrétne opatrenia, ktoré by mali situáciu zlepšiť.

Na týchto opatreniach pracuje Koordinačná skupina pre systém tvorby parkovacej politiky, ktorú vymenúva starosta mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, a tvoria zástupcovia mestskej časti, magistrátu, štátnej a mestskej polície, Bratislavskej parkovacej služby, správcu komunikácie a dopravnej komisie.

Podľa podpredsedu komisie Petra Polomu je jednou z najbližších úloh regulácia dopravnej obsluhy pešej zóny v oblasti Laurinskej, Nedbalovej a Klobučníckej ulice. Ráta sa s osadením fyzických zábran, ktoré majú znemožniť parkovanie na nevhodných miestach, čiastočným alebo úplným vylúčením parkovania na Laurinskej ulici, ako aj na Klobučníckej v úseku od Nedbalovej, ale aj s preferovaním dopravnej obsluhy cez Klobučnícku, Nedbalovu a Uršulínsku ulicu.

Pripravuje sa aj analýza podmienok na rozšírenie zóny s dopravným obmedzením v oblasti Palisád. Analýza sa týka územia ohraničeného Hodžovým námestím, ulicou Palisády, Zámockou a Staromestskou ulicou a jej poslaním je zistiť počet evidovaných motorových vozidiel a počet obyvateľov v tejto lokalite, počet vyhradených státí pre organizácie, spôsob parkovania a ďalšie údaje. Analýza poslúži ako podklad poslancom staromestského miestneho zastupiteľstva pri rozhodovaní, či sa aj toto územie stane súčasťou zóny s dopravným obmedzením.

Predpokladá sa aj vytvorenie asi 90 nových uličných státí, najmä na miestach, ktoré sa v súčasnosti využívajú na parkovanie nelegálne. Ide napríklad o miesta na Dunajskej ulici pred Omniou, Rázusovom nábreží, Dostojevského rade, Ulici 29. augusta, Štúrovej ulici (oproti Krymu), Šafárikovom námestí, Špitálskej a Cintorínskej ulici. Koordinačná komisia sa zaoberá aj analýzou možností zavedenia platenia parkovného prostredníctvom mobilného telefónu. Podobné systémy už fungujú vo Viedni a Budapešti.

Novinku, ktorá má pomôcť vodičom neúspešne hľadajúcim miesto na zaparkovanie, pripravuje magistrát. Pôjde o inštalovanie svetelných tabúľ, na ktorých sa budú zobrazovať informácie o voľných miestach v podzemných garážach a na väčších parkoviskách (s minimálne 50 miestami).

Najviac parkovacích miest v centre zaberajú tí, ktorí dochádzajú do stredu mesta za prácou. Hlavným cieľom je dosiahnuť, aby čo najviac ľudí dochádzalo do centra hromadnou dopravou, a nie autami. To si v budúcnosti vyžiada tvrdšie regulačné opatrenia, než je to v súčasnosti.

(juh)

Páčil sa vám článok?