Po Uršulínskej sa kvôli autám nedá chodiť

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dennodenne som svedkom toho, ako na Uršulínskej ulici popri fasáde kláštora uršulínok, parčíku nad podzemnými garážami a bočnej fasáde budovy MK SR parkujú na chodníku v súvislom rade autá tak, že chodca v pešej zóne vyháňajú do jazdnej dráhy áut jazdiacich k parkovisku magistrátu a do podzemných garáží.

Bohužiaľ, sú medzi nimi aj 2-3 limuzíny občanov zo zahraničia s prechodným pobytom v Bratislave. Pritom podzemná garáž je využitá iba čiastočne. Okrem toho, že nie je možné prejsť riadne po chodníku a treba medzi autami doslovne kľučkovať, zostávajú po nich na drahej, nedávno rekonštruovanej žulovej dlažbe olejové škvrny. Opakovane som na to upozorňoval aj Mestskú políciu - tí sem tam nasadia niekomu „papuču“ (nie všetkým, samozrejme).

Dnes som z hnevu začal s nimi zvádzať nenásilný boj. Dávam im za stierače oznam tohto znenia: „Som chudobný a nemám na parkovanie v podzemnej garáži. Prispejte mi na to. Za porozumenie a pomoc ďakujem“. Neviem si však, ako obyvateľ pešej zóny, ktorému len pred nedávnom odtiahli dva krát auto do Čierneho lesa len za to, že som jedným kolesom presahoval do predplateného pouličného státia (nota bene ministra M. Kňažka) a druhý raz ma dali odtiahnuť kulisári SND, lebo som im údajne zavadzal v plynulom vykladaní kulís, ani vo sne predstaviť, že by som bez vnútorných problémov zaparkoval na celú šírku chodníka, tak, aby popri mne nemohol prejsť žiadny chodec. Robte s tým niečo.

S touto situáciou súvisí aj dnešný stav s vyhradenými a blokovanými státiami na povrchu ulíc, ktorý je v kontexte dostatku miesta v podzemných garážach ďalej neúnosný. Po pracovných hodinách a cez víkendy sú tieto „ostĺpikované“ státia prázdne a bežný obyvateľ Starého Mesta, ani ten, ktorý by sa rád z iných mestských štvrtí dostal do Starého Mesta kvôli prechádzke, stretnutiu, kultúre, posedeniu a pod. a zaparkoval za slušnú cenu na povrchu - voľné miesto nenájde.

Takéto „hospodárenie“ so statickou dopravou nemajú v žiadnom zo stredoeurópskych miest! Ani v Prahe, ani vo Viedni, Brne, Budapešti, Krakove... Okrem toho tie stĺpiky hyzdia interiér ulice - v jednej ulici je aj 5-6 rôznych typov stĺpikov a väčšinou sú v zlom technickom stave. Vyskloňujte, prosím, túto tému z viacerých strán. Nikde na svete volení zástupcovia mesta, mestskej časti sa nestavajú tak ignorantsky k svojim voličom. Pred záujmami obyvateľov majú prednosť firmy a rôzne organizácie.

Alex Tahy, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?