Tak či tak to zaplatí občan

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Zaujal ma článok Dopravný podnik vymieňa čipové karty, kde vedúca odboru Dopravného podniku vysvetľuje potrebu výmeny a hlavne, aby to hradili cestujúci - 160 Sk za jednu bezkontaktnú kartu.

Dôvodom výmeny čipových kariet je podľa nej morálna a fyzická opotrebovanosť starých kariet. Na svoju som sa pozeral cez lupu, aby som niečo neprehliadol. Je v takom vynikajúcom stave, ako som ju dostal. Je výrazne vidieť meno, priezvisko a rodné číslo! A tu je kameň úrazu. Nie opotrebovanosť, ale rozpor so zákonom o ochrane osobných údajov. Nie opotrebovanosť, ale rodné číslo!

Kto príde do styku s čipovou kartou? Revízor, výdajňa Dopravného podniku a držiteľ karty. Je to údaj, ktorý sa bude uverejňovať vo výkladoch alebo na verejných priestranstvách? Nie! Podľa článku bolo vydaných 170 000 kariet. Ľudia si už zakúpili 80 000 za 160 Sk. Ďalších to čaká.

Ak ich počet vynásobíme cenou karty, dostaneme 27,2 milióna Sk. Prečo to platí občan? Nevedel Dopravný podnik, že taký zákon bude od 31. júla 2002 platiť? Ak by to alternatívne aj uhradil Dopravný podnik, zaplatí to magistrát alebo štátny rozpočet? Nie, občan!

Ing. Peter Bierman, Nové Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?