Aký bude nosný dopravný systém mesta?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

O budúcej podobe nosného dopravného systému MHD pod vedením námestníka primátora Karola Koladu v uplynulých dňoch diskutovalo takmer 50 odborníkov - projektantov, dopravných inžinierov, architektov, i urbanistov.

Odborníci nenašli spoločný názor na nosný systém mestskej hromadnej dopravy a podľa námestníka primátora Karola Koladu sa nepodarilo zadefinovať súčasné a budúce potreby mesta. Skonštatoval, že 10 percent cestujúcich, ktorí používali mestskú hromadnú dopravu už uprednostnilo individuálnu dopravu, čo je v budúcnosti neprijateľné.

Karol Kolada skonštatoval, že už v minulom roku uplynuli všetky záväzky vyplývajúce zo zmlúv a je možné dať priechod novým myšlienkam. To sa za pomoci odborníkov nepodarilo. Vedenie mesta bude musieť teda samo navrhnúť riešenie a predostrieť ho na diskusiu vybraným odborníkom. Požiadal však všetkých prítomných, aby sa na záver pokúsili ešte raz písomne prejaviť svoje ideové zámery a doručiť ich vedeniu mesta.

Hovorilo sa aj o možnostiach financovania systému z fondov Európskej únie, ako aj o technickej a prevádzkovej úrovni riešenia. Odborníci si vypočuli informáciu o možnostiach financovania nosného dopravného systému najmä z Kohézneho fondu EÚ, z fondu URBAN, ako aj z Grantových schém, ale až po vstupe Slovenska do EÚ, teda od mája budúceho roka.

Vo financovaní sa vyskytujú aj problémy v tom, že napríklad z Kohézneho fondu je možné čerpať prostriedky v tých regiónoch, v ktorých HDP na jedného obyvateľa je nižší ako 90 percent oproti krajinám v EÚ, pričom HDP na jedného obyvateľa Bratislavy je až 102 percent.

Projekty v oblasti dopravy je možné financovať aj v rámci programu INTERREG III, ktorý je zameraný napríklad aj na cezhraničnú spoluprácu, transnacionálnu či interregionálnu spoluprácu. Zazneli názory, že financovanie takto náročného dopravného projektu si vyžiada úzku spoluprácu vládnych orgánov, samosprávnych orgánov na úrovni VÚC a Bratislavy, ako aj ďalších inštitúcií.

(lau)

Páčil sa vám článok?