Poľná ulica nie je súkromným majetkom, parkovacie miesta sú len prenajaté

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na zvláštny úkaz v podobe tabulí s nápisom SÚKROMNÝ POZEMOK - NEPARKOVAŤ, ktoré sa objavili na plote Ondrejského cintorína na Poľnej ulici, nás upozornila naša čitateľka.

„Najprv som si pomyslela, že je to zlý vtip, veď tam raz aj tak „zaparkujeme“ všetci,“ píše sa v liste našej čitateľky, ktorá ďalej poukazuje na to, že nejde o obyčajný cintorín, ale Ondrejský cintorín, ktorý je dnes už parkom. Pripomenula, že na Poľnej ulici, situovanej medzi Ondrejským cintorínom a Medickou záhradou, boli kedysi veľké kvetináče so zeleňou, ktoré pred niekoľkými rokmi nahradili stánky s ovocím a zeleninou presťahované z bývalého Malého trhu.

Naša čitateľka ďalej píše: „V januári časť stánkov vypílili, a tak už zo zdecimovaného Malého trhu ostalo len torzo, v strede ktorého parkujú noví „majitelia“. Nie je ich málo, je to asi 12 - 13 áut, a kedysi tichá ulica, kde podnes platí zákaz vjazdu, je premenená na parkovisko, a samozrejme, tam, kde sa parkuje, tam sa aj jazdí...“

Čitateľka, ktorá osobne zisťovala situáciu na Miestnom úrade Bratislava - Staré Mesto, vyjadrila obavu, že ulicu niekto sprivatizoval a v strede si jednoducho urobil parkovisko. Ako nám napísala, podľa vyjadrení pracovníčok miestneho úradu pozemok patrí (patril?) mestu a spravoval ho magistrát, preto jej odporučili obrátiť sa na magistrát. Na to jej už nezvýšil čas, a tak sa obrátila na našu redakciu so žiadosťou, aby sme zistili, ako sa dá kúpiť časť ulice na parkovanie a či skutočne došlo k predaju ulice.

List nás zaujal, a tak sme zisťovali situáciu na magistráte. Na oddelení cestného hospodárstva a dopravy nás informovali, že ulica nebola predaná, ale mesto uzatvorilo s firmami, ktoré sídlia v novopostavenej rezidencii v blízkosti Medickej záhrady, nájomnú zmluvu. Stalo sa tak ešte pred vlaňajšími komunálnymi voľbami, po ktorých nastúpilo na čelo magistrátu nové vedenie. Umiestnenie tabulí s textom SÚKROMNÝ POZEMOK - NEPARKOVAŤ je podľa pracovníkov magistrátneho oddelenia dopravy cestného hospodárstva prejavom „svojského výkladu“ práv vyplývajúcich z uzatvorenej zmluvy zo strany spomenutých firiem.

Povedané ostrejšie, text na tabuliach je zavádzajúci - keď má akýkoľvek subjekt prenajaté čokoľvek, nemôže o tom tvrdiť, že je to jeho súkromné vlastníctvo. Navyše v tomto prípade možno s úspechom pochybovať o tom, že podpísanie tejto zmluvy, nech už k nemu došlo za akýchkoľvek okolností, bolo v záujme mesta a jeho obyvateľov.

(juh)
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?