Rezidenti zóny PAAS nechápu: My za parkovanie platíme, a návštevník ho má zadarmo?!

3.8.2022
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Je to nefér, komentujú obyvatelia petržalských Dvorov 4 rozhodnutie mesta zriadiť v platenej zóne PAAS bezplatné záchytné parkovisko. Kým oni si museli kúpiť rezidentskú parkovaciu kartu, nerezident tam odstaví auto kedykoľvek úplne grátis. Magistrát chce presvedčiť, že parkovisko prináša výhody aj rezidentom.

Na Macharovej ulici v Petržalke nájdete po novom dve informačné tabule, vzdialené od seba ani nie sto krokov. Jedna hovorí, že ste v platenej zóne PE1, kód úseku 5001, druhá ukazuje smer k neďalekému záchytnému parkovisku P+R, kde môžete odstaviť auto zadarmo. A vodiči z rôznych lokalít mesta i cezpoľní ho hneď aj začali využívať.

Zriadenie bezplatného parkoviska pre návštevníkov v tesnej blízkosti bytoviek však tamojší rezidenti považujú za nekorektné. „Tak ja musím platiť za dve autá 189 eur ročne, a pár metrov od domu je parkovanie zadarmo pre kohokoľvek! Voči nám rezidentom je tento krok zo strany mesta vrchol drzosti,“ rozhorčuje sa Róbert z Dvorov 4, kde zóna PAAS s regulovaným parkovaním vznikla 10. januára tohto roku.

Podotýka tiež, že kým na tomto parkovisku mohli parkovať iba tí, ktorí platili, bolo v dezolátnom stave. „Teraz, keď je parkovisko zadarmo, tak ho opravili! Pritom nám sľubovali, že opravia aj cesty. Výsledok? Pozrite sa, ako v našej zóne vyzerajú niektoré ulice, je to výsmech!“

Zdroj: Marián Dekan

​Paradox: Vozidlá v platenej zóne PAAS a pri nich tabuľa označujúca smer k bezplatnému záchytnému parkovisku.

Hlavné mesto len nedávno informovalo, že otvára tri záchytné parkoviská P+R (Park and Ride – zaparkuj a pokračuj ďalej verejnou dopravou): jedno na Komisárkach a ďalšie spúšťa na Jasovskej a Macharovej ulici. V prípade Komisárok na konci Rače a Jasovskej takmer na konci Petržalky majú iste opodstatnenie, je však naozaj prekvapujúce, že záchytné parkovisko (a bezplatné) vzniklo aj pri bytovkách priamo v zóne PAAS, odkiaľ sa, mimochodom, pohodlne dostanete do centra mesta hoci aj pešo po Moste SNP alebo po Starom moste.

A nie je jediné. Ďalšie bezplatné záchytné parkovisko, i keď nie typu P+R, vytvorilo mesto na Černyševského ulici, ktorá je takisto v platenej zóne PAAS na Dvoroch 4. Nielen cez deň, ale aj v noci sme ho videli plne obsadené, zjavne sem mnohí nerezidenti presunuli svoje vozidlá zo spoplatnených parkovacích miest. Prečo by platili, keď nemusia? „Obávam sa, že takto sa bude parkovisko využívať aj naďalej, akurát je teraz oficiálne zadefinované,“ komentuje ďalší obyvateľ lokality.

Zdroj: ac

​Ďalšie bezplatné záchytné parkovisko sprístupnilo mesto na konci Rače.  

Mesto presviedča, že z parkoviska majú výhody aj samotní rezidenti. „Návštevníci zóny nemusia parkovať na parkovacích miestach priamo pri obytných domoch, kde ostáva viac voľných miest pre rezidentov, a zároveň aj návštevy rezidentov majú miesto, kde môžu krátkodobo zaparkovať,“ zdôvodnila hovorkyňa Dagmar Schmucková.

Takýto argument však asi málokoho z platiacich uspokojí. Už po prvých správach o zriadení bezplatného parkoviska na Macharovej začali viacerí obyvatelia lokality celkom logicky zvažovať, že požiadajú o zrušenie rezidentskej karty. „Vážne rozmýšľam nad tým, že si jedno auto odhlásim a budem parkovať na záchytnom parkovisku. Ak ma, pravda, nepredbehnú vodiči z administratívneho komplexu, ktorý je hneď oproti. Veď aj im musí vyhovovať, že u nás zaparkujú grátis,“ podotýka Petržalčan Róbert na margo absurdity situácie.

Zdroj: Matúš Husár

Bezplatné parkovisko na Macharovej začali nerezidenti využívať hneď po jeho otvorení.

Systém PAAS síce zvýhodňuje rezidentov, no po zriadení záchytných parkovísk na Macharovej či Černyševského majú navrch neplatiaci návštevníci, keďže môžu platbu obísť. Zatiaľ. Pravidlá parkovania chce totiž mesto sprísniť, najskôr obmedzením času. „Na Macharovej nebude režim neobmedzeného parkovania, parkovisko je prioritne určené na denné parkovanie. Pripravujeme jeho reguláciu tak, aby sa pre parkujúcich vodičov uzavrelo neskoro večer a otvorilo skoro ráno, a teda slúžilo primárnemu účelu dochádzania do zamestnania/mesta počas dňa a nebolo využívané ako odstavné parkovisko. O presných časoch budeme informovať,“ priblížila hovorkyňa Dagmar Schmucková.

Mestské parkovisko má byť teda celú noc nevyužité, čo je však luxus. Aby tých paradoxov nebolo málo, tak na súkromnom parkovisku pred neďalekým obchodným domom na Dvoroch 4 môže počas noci parkovať ktokoľvek zadarmo. „Podľa našich informácií povolenie bezplatne parkovať na súkromnom parkovisku pred TPD je rozhodnutím a dobrou vôľou majiteľa obchodného domu a parkoviska,“ potvrdila nám hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. To treba oceniť.

Plánom mesta je tiež vyhodnocovať vyťaženosť záchytných parkovísk (nielen na Macharovej), pričom pripúšťa, že neskôr možno predsa len pristúpi k ich spoplatneniu, prípadne na nich budú zadarmo parkovať len vodiči, ktorí si kúpia ročnú električenku na MHD.  To už by ľudia z Dvorov 4 skôr pochopili. Rezident Róbert však hovorí jednoznačne: „Je nefér umožniť ostatným vodičom bezplatne parkovať v zóne spoplatneného parkovania. Keďže nás platiacich obyvateľov týmto rozhodnutím mesto diskriminuje, požiadal som o vrátenie zaplatenej sumy alebo o predĺženie termínu ďalšej platby o počet dní, počas ktorých bude toto parkovisko bezplatné!“

Zdroj: Magistrát

Záchytné parkovisko na Jasovskej v Petržalke​

• Nové parkoviská v Bratislave

P+R Komisárky: 163 miest, dojazd do centra 28 minút

P+R Macharova: 95 miest, dojazd do centra 3 minúty

P+R Jasovská: 53 miest, dojazd do centra 10 minút

Černyševského: 59 miest, dojazd do centra 4 minúty (nie je P+R)

(ac)

Mesto otvára tri nové záchytné parkoviská P+ R, my sme si vyskúšali cestu do centra z konca Rače

Hlavné mesto rozširuje sieť záchytných parkovísk typu P+R (Park and Ride - zaparkuj a pokračuj ďalej verejnou dopravou). Najnovšie otvorilo na Komisárkach v Rači a ďalšie spúšťa na Jasovskej a Macharovej ulici v Petržalke. Ponúkajú dohromady viac ako 310 zatiaľ bezplatných miest na parkovanie. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia bratislavského magistrátu.  

Páčil sa vám článok?