Vybudujú nový vjazd do garáží Carltonu

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na Hviezdoslavovom námestí a v okolí možno opäť nastane stavebný ruch - čoskoro by tu mali začať budovať nový vjazd do podzemných garáží hotela Carlton. Súčasne sa má rekonštruovať aj trať električiek na Mostovej ulici.

Impulzom na preloženie vjazdu do garáží bola požiadavka Veľvyslanectva USA premiestniť vjazd do podzemných garáží ďalej od budovy americkej ambasády na Hviezdoslavovom námestí. Požiadavku vzniesla ambasáda z bezpečnostných dôvodov po teroristických útokoch 11. septembra 2001. Vybudovanie nového vjazdu sa spojilo s rekonštrukciou úseku električkovej trate na Mostovej ulici do jednej akcie.

„Vybudovanie nového vjazdu do garáží Carltonu si vyžiada zmenu organizácie dopravy,“ uviedol Vladimír Vršanský, riaditeľ Ateliéru obchodu a cestovného ruchu, ktorý sa podieľa na príprave celej akcie. Ako dodal, zmena nastane v tom smere, že Mostová ulica, po ktorej mohli doteraz prechádzať len električky, sa po rekonštrukcii stane komunikáciou, po ktorej budú jazdiť motorové vozidlá.

Existujúci vjazd do podzemných garáží ostane zachovaný, ale budú v ňom umiestnené zábrany, ktoré znemožnia prejazd áut. Ak by sa v budúcnosti ambasáda USA odsťahovala, pôvodný vjazd by mohol byť znovu uvedený do prevádzky. Nový vjazd bude situovaný na začiatku Mostovej ulice, medzi hotelom Carlton a parčíkom, na ktorom je socha pripomínajúca oslobodenie Bratislavy.

„Okrem nového vjazdu sa bude realizovať aj komplexná rekonštrukcia električkovej trate a trolejových vedení,“ konštatoval V. Vršanský. „Súčasťou riešenia sú aj antivibračné izolácie, ktoré podstatne znížia hlučnosť a šírenie vibrácií do okolitých budov, najmä Slovenského národného divadla a Reduty. Je predpoklad, že v rámci rekonštrukcie sa podarí dokončiť chodník zo strany Carltonu a zrekonštruovať celý parčík okolo sochy.“

Na financovaní prác sa zrejme bude podieľať niekoľko subjektov - okrem firmy Bratcarl, ktorá je majiteľom Carltonu a práce na vjazde objednala, má časť prostriedkov poskytnúť Veľvyslanectvo USA a časť hlavné mesto Bratislava.

„Očakávame, že platné stavebné povolenie, ktoré umožní začatie stavebných prác, získame asi 15. apríla tohto roka,“ uviedol V. Vršanský. „Predpokladáme, že stavebné práce začnú okamžite po vydaní stavebného povolenia. Najneskorší termín dokončenia celej akcie bol stanovený na prvý september tohto roka.“

(juh)

V týchto miestach by mali vybudovať nový vjazd do podzemných garáží hotela Carlton.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?