Mesto pokračuje v plynofikácii autobusov

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava, a.s., prebudoval v posledných dvoch rokoch spolu 50 autobusov typu Karosa B732 a B741 na pohon na stlačený plyn.

K modernizácii a plynofikácii pristúpilo mesto preto, aby znížilo opotrebovanosť autobusov a zároveň aj prevádzkové náklady na pohonné hmoty a náhradné dielce.

Zámerom prvej etapy plynofikácie je modernizovať a plynofikovať 180 najstarších autobusov. V tomto roku sa predpokladá prestavba 10 autobusov. Dopravný podnik spolupracuje s dvomi dodávateľmi: firmou ZLINER (ČR) a STARKO (SR). Na plynofikáciu autobusov je tento rok k dispozícii 103 miliónov korún, ktoré dopravný podnik dostane zo štátneho rozpočtu formou kapitálovej dotácie.

Do konca roku 2003 bude splynofikovaných 80 autobusov. Do konca prvej etapy zostane splynofikovať ešte ďalších 100 autobusov. K zámeru plynofikácie autobusov na stlačený zemný plyn pre DPB pristúpilo mesto v apríli 2001.

Návratnosť budúcich nákladov vyplýva z rozdielu ceny 1 litra nafty a ekvivalentného množstva plynu. Podľa meraní DPB, sú náklady na pohonné hmoty pri plynofikovaných kĺbových autobusoch na 1 km až o 5,90 Sk nižšie, zatiaľ čo pri sólo autobusoch 4,67 Sk na 1 km. Návratnosť samotnej prestavby autobusov na plyn je od 2,5 do 2,9 rokov.

(miv)

Páčil sa vám článok?