Prečo nefungujú nové svetelné križovatky

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V závere minulého roku boli dobudované na viacerých miestach Bratislavy nové cestné svetelné križovatky. Semafory však stále nesvietia, prípadne na nich iba bliká prerušované oranžové svetlo. Zaujímalo nás, prečo je to tak.

Konkrétne sme zisťovali dôvod, prečo nie je v prevádzke cestná svetelná signalizácia na križovatkách Šancová - Jelenia v Starom Meste a Harmincova - Schneidera-Trnavského v Dúbravke. „Tieto križovatky stavala pre mesto organizácia Generálny investor Bratislavy a následne sa dávajú do správy magistrátu,“ uviedol správca cestnej svetelnej signalizácie Ing. Marián Blaho z oddelenia cestného hospodárstva bratislavského magistrátu.

„Generálny investor Bratislavy požiadal ešte v decembri 2002 o vydanie kolaudačného rozhodnutia, ale do dnešného dňa nebola zo strany okresných úradov zvolaná samotná kolaudácia. Predpokladám, že problém je v tom, že kompetencie jednotlivých okresných úradov prechádzajú na obce a z tohto dôvodu sa to zdržalo.“

Z okresných úradov na obce skutočne prešli aj kompetencie týkajúce sa stavebného poriadku, teda aj záležitosti týkajúce sa kolaudácií. Spor o to, či tieto kompetencie prejdú pod mesto alebo pod mestské časti, sa vlani vďaka bývalému vedeniu mesta skončil tak, že prešli pod mesto. Novozvolený primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský sa prihovára za to, aby túto agendu predsa len prevzali mestské časti.

Pracovníci okresných úradov, ktorí túto agendu fyzicky vykonávajú, však ostali pracovať tam, kde doteraz a agenda im podľa našich zistení ostala, len už nerobia pod hlavičkou okresných úradov, ale pod hlavičkou mesta. Napriek tomu, že kompetencie sa presunuli zo štátu na obce, majú títo pracovníci v popise práce v podstate to isté, čo predtým. Vydanie kolaudačných rozhodnutí by logicky preto nemalo byť neprekonateľným problémom.

(ver)

Páčil sa vám článok?