Výmenu ešpézetky zbytočne neodkladajte

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ak sa motoristi, ktorí majú na svojich vozidlách ešte stále staré štátne poznávacie značky, chcú vyhnúť koncom budúceho roku stresu a státiu v radoch, mali by si ich vo vlastnom záujme vymeniť za nové.

Podľa zákona o premávke na pozemných komunikáciách staré štátne poznávacie značky, ktoré boli vydané do 1. apríla 1997, sú platné len do 31. decembra 2004. Upozornila na to krajská policajná hovorkyňa Marta Bujňáková. Všetci držitelia motorových vozidiel si do konca roka 2004 musia staré štátne poznávacie značky vymeniť za tabuľky s evidenčným číslom vozidla, lebo ich vozidlo bude vyradené z evidencie.

V Bratislave je evidovaných 228 300 vozidiel. Doteraz ešte asi 70-tisíc vozidiel má staré ŠPZ. „Vzhľadom na to, že celá procedúra je oveľa zdĺhavejšia, ako bola výmena starého vodičského preukazu za nový, pripomíname držiteľom vozidiel, vrátane prívesov, karavanov a podobne, aby si nenechávali túto povinnosť na poslednú chvíľu,“ uviedla Bujňáková.

Výmeny ŠPZ za tabuľky s evidenčným číslom vozidla sa vykonávajú na pracovisku Krajského dopravného inšpektorátu na Kopčianskej ulici. Treba vyplniť tlačivo Žiadosť o pridelenie tabuľky s evidenčným číslom, ktoré si každý môže vyzdvihnúť na okresnom dopravnom inšpektoráte v mieste bydliska alebo priamo na Kopčianskej ulici.

Pri vybavovaní treba predložiť okrem tohto tlačiva aj 1000-korunový kolok za nové tabuľky a 150-korunový kolok za evidenčný úkon, technický preukaz, osvedčenie o evidencii vozidiel, občiansky preukaz držiteľa vozidla, v prípade firiem aj výpis z obchodného registra (živnostenský list), doklad o uzatvorení povinného zmluvného poistenia, doklad o platnej technickej kontrole vozidla a pri vozidlách, ktoré podliehajú emisnej kontrole, aj doklad o emisnej kontrole.

(brn)

Páčil sa vám článok?