Zima Bratislavčanov opäť raz zaskočila

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch sa opäť stal aktuálnym vtip o trpasličom vzraste Bratislavčanov, ktorý je populárny najmä medzi Východniarmi: podľa neho vraj stačí, aby napadlo päť centimetrov snehu a už ho máme po krk.

A teraz už vážne: vrtochy počasia v uplynulých dňoch, keď po oteplení prišlo ochladenie, po ňom pohroma v podobe poľadovice a napokon sneženie, opäť odhalili slabiny v systéme údržby ciest a chodníkov. Opäť sa raz ukázalo, že hoci napríklad platí, že o chodníky a príjazdové cesty k objektom by sa mali starať majitelia a správcovia priľahlých nehnuteľností, platí to skutočne len teoreticky. Pohybovať sa po meste bolo v istom období doslova životu nebezpečné, pretože o zľadovatené chodníky sa nikto nestaral.

Výsledkom bolo množstvo zlomenín a iných úrazov a nápor na pohotovostné a traumatologické oddelenia. Ľuďom, ktorí prišli, prípadne ešte len prídu na neupravenom chodníku k úrazu, možno poradiť jedno: zažalujte majiteľov a správcov priľahlých nehnuteľností, ktorí si nesplnili svoju povinnosť, žiadajte od nich na súde odškodné! Ak tí, ktorí sa nepostarali o chodník, prídu v súdnom spore o nemalé peniaze, nabudúce si už veľmi dobre rozmyslia, či sa takto trestuhodne laxne budú stavať k svojim povinnostiam.

Televízia Markíza v súvislosti s poľadovicou odvysielala šot, v ktorom porovnala situáciu v Bratislave a vo Viedni. V čase, keď chodiť pešo po bratislavských uliciach bolo rizikom, v rakúskej metropole sa mohli chodci pohybovať úplne normálne. Logicky sa natíska otázka: keď to ide vo Viedni, prečo to nemôže ísť aj v Bratislave?!

Po poľadovici prišlo sneženie a - okamžite hrozil totálny dopravný kolaps. Stovky dopravných nehôd, skolabovaná mestská hromadná doprava, zablokované cesty, chaos. Opäť sa ukázalo, že napriek rečiam o príprave na zimu stačí niekoľko centimetrov snehu a v Bratislave nastane kalamita.

Na vine, samozrejme, nie sú len tí, ktorí majú na starosti zimnú údržbu komunikácií. Pravdou je aj to, že dopravný systém mesta je nielen preťažený, ale aj veľmi zraniteľný. Stačí jedna nehoda a následné odstavenie dopravy v jednom jazdnom pruhu na niektorom z mostov cez Dunaj a okamžite vznikne rozsiahla zápcha. Skrátka, zima opäť pripomenula chronicky známe problémy, ktoré sa neriešia s potrebnou razanciou.

(juh)

Pani zima sa opäť Bratislavčanom ukázala v plnej sile. Mrazy, vietor, sneh a poľadovica - to všetko v krátkom čase zažila Bratislava. Nad vrtochmi prírody človek síce nezvíťazí, môže však zmierniť aspoň ich následky...
FOTO - Vladimír Benko, TASR

Páčil sa vám článok?