Vinu za nedostatočnú dopravu nemusí vždy niesť výlučne bratislavský dopravný podnik

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Na mestskú hromadnú dopravu zväčša občania hromžia. Veľakrát oprávnene, sú však situácie, ktoré Dopravný podnik Bratislava objektívne nespôsobil a svedomie by si mal spytovať niekto iný.

Naša čitateľka sa s nami podelila o zážitok s vojenskou prísahou čerstvo narukovaných vojakov základnej služby, ktorá sa konala 25. októbra na parkovisku pod hradom Devín. „Prišli na ňu ľudia z celého Slovenska, ale tí, čo sa na dané miesto chceli dostať autobusom mestskej hromadnej dopravy, mali smolu,“ uvádza v liste naša čitateľka. „Do Devína chodí nízkokapacitný autobus v intervaloch 25 - 35 minút. Keď som sa nedostala ani do druhého autobusu, šla som za dispečerom pod Novým mostom. Ten mi povedal, že každý nadáva iba jemu, že nemá iné, väčšie vozidlo a keby svojvoľne poslal ďalší autobus, dostal by vynadané. Na dopravnom podniku mi oznámili, že nedostali požiadavku na väčší autobus, pritom o prísahe vedeli, lebo kvôli tomu odklonili trasu autobusu v Devíne.“

Ako ďalej pokračuje naša čitateľka, prísaha sa začínala o desiatej a nevie, čo urobila väčšina ďalších ľudí, čo zostala po odchode natrieskaného autobusu o 9.14 hodine pod Novým mostom. Ďalší šiel o 9.50 a ani do toho sa všetci nemohli pomestiť. „Jediná možnosť, ako sa do Devína dalo dostať, bol taxík za 280 korún,“ zdôraznila naša čitateľka, ktorá upozorňuje, že mini autobus, ktorý chodí do Devína, je takmer stále preplnený a je zúfalé čakať na ďalší, ktorý ide o 25 - 35 minút.

„Každý, kto organizuje nejaké podujatie, kde sa predpokladá väčší počet ľudí, môže požiadať o zvýšenie dopravnej kapacity - tak, ako to robí napríklad Televízia Markíza, keď má deň otvorených dverí,“ uviedol riaditeľ rezortu prevádzky a techniky Dopravného podniku Bratislava Bronislav Veigl. „Podobne to robí aj Slovenská televízia. My skutočne nemôžeme mať prehľad o všetkých podujatiach pripravovaných v meste. Chyba sa teda stala niekde inde, nie v dopravnom podniku.“

Ako zdôraznil, sťažnosti na dopravu do Devína nezaznamenávajú, dopravný podnik má dobrú spoluprácu s devínskym starostom. V lete a cez víkendy je doprava posilnená. Dodajme, že organizátorom vojenskej prísahy je jednoznačne armáda - ťažko však určiť, kto konkrétne, či sú to jednotlivé vojenské útvary, posádkové veliteľstvo alebo iná zložka. Od armády je ťažké očakávať, že bude natoľko ústretová, aby v deň prísahy zabezpečovala posilnenie mestskej hromadnej dopravy. O necelý polrok bude pod Devínom ďalšia vojenská prísaha... Aby sme vojakom nekrivdili, treba konštatovať aj to, že požiadať o zvýšenie prepravnej kapacity zabúdajú aj organizátori iných podujatí, na ktorých sa koncentruje väčšie množstvo ľudí.

Páčil sa vám článok?