Kvôli cyklistom ničia Horský park lejaky

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Kto si spraví vychádzku do bratislavského central parku - Horského parku - po jednom z častých lejakov, zažije exkurziu na tému erózia. Všade, kde chýba vegetačný pôdny kryt, berie voda zem, i drobné kamienky v zarážajúcich množstvách. Obnažuje sa tak skala, na ktorej nič nevyrastie.

Obnažené spádnice nevznikli samy od seba. Stačia jedna-dve jazdy horským bicyklom po svahu a vzniká ryha, ktorá sa postupne rozširuje a otvára cestu silnej erózii. V parku sa budujú proticyklistické zábrany, veľa textov upozorňuje, že pohyb je prípustný iba po cestičkách. Nestačí to. Niet pochýb o tom, že jazda na horskom bicykli zo strmého svahu je parádnym dobrodružstvom. Vždy sa nájde niekoľko tínedžerov, ktorí si to v Horskom parku radi vyskúšajú a netušia, aký reťazec následkov začali.

Dvaja mládenci, ktorí si prednedávnom priniesli do parku dokonca lopatu a krompáč, vykopali naokolo vari kubík zeminy a spravili si z nej - krížom cez jednu lesnú cestičku - skokanský mostík pre svoje bicykle, prejavili neobyčajnú športovú agilitu - no na druhej strane bezohľadnosť tak k prírode chráneného parku, ako aj k iným ľuďom, jeho návštevníkom.

Azda jediné reálne sily, ktoré by tomuto devastujúcemu športu v Horskom parku mohli zabrániť, sú občania, ktorí sa práve v parku nachádzajú a rodičia tínedžerov - horských cyklistov, ktorí by rodičovsky vysvetlili svojim dietkam, že Horský park je pre tento šport primalý a škody z terénnej cyklistiky v ňom sú priveľké.

Páčil sa vám článok?