Po Starom moste opäť možno prejsť pešo

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Od 11. júla môžu obyvatelia i návštevníci Bratislavy opäť využívať lávku pre peších na Starom moste, ktorá bola uzatvorená po havárii rakúskeho remorkéra Greiffenstein.

Pripomeňme, že lávka bola uzatvorená od 27. marca, keď pri havárii jeden z tlačných člnov ostal zachytený na jednom z pilierov. Zatiaľ čo po zistení, že k narušeniu statiky mosta pravdepodobne nedošlo, mestskú hromadnú a individuálnu automobilovú dopravu cez most po vyše týždni obnovili, lávka pre peších ostala uzatvorená. Zrejme následkom nárazu plavidla sa v betónovom telese objavili trhliny, ktoré zhoršili jej stav. Výrazne sa tým zvýšilo riziko pohybu pre chodcov a cyklistov po lávke. Preto sa prikročilo k výmene jej betónového povrchu za drevený povrch, aký bol na nej aj v minulosti. Drevený povrch, ktorého základom sú dosky z agátového dreva (patrí medzi najtvrdšie), je aj bezpečnejší a nosná konštrukcia mosta sa odľahčila o asi päť percent. Celkovo sa na chodník použilo 4600 kusov agátových dosiek. Okrem lávky opravili aj kamenné obklady pilierov poškodených haváriou.

Oprava poškodeného Starého mosta stála takmer tri a štvrť milióna korún. Na lávke bolo potrebné vybúrať vyše sto kubických metrov betónu a poodvážať ho do kontajnerov na brehy tak, aby nebola narušená cestná doprava. Pri oprave lávky mechanicky očistili a zbavili hrdze nosnú konštrukciu mosta.

Páčil sa vám článok?