Na Mudroňovej ulici to majú chodci ťažké

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Rekonštrukcia Mudroňovej ulice skomplikovala život nejednému obyvateľovi tejto časti Starého Mesta. Jedným z nich je aj náš čitateľ Peter Oravec, ktorý upozorňuje, že chodec nemá po Mudroňovej šancu prejsť, pretože ulica je jedno veľké stavenisko a chodci nemajú inú možnosť, ako chodiť po ceste, kadiaľ chodia aj autá.

Čitateľ na problém ešte v marci upozornil aj kompetentných pracovníkov magistrátu. Došlo síce k náprave a boli tu vybudované provizórne chodníky, ale po niekoľkých týždňoch sa všetko vrátilo do starých koľají a stavenisko sa opäť rozšírilo na celú ulicu. „Chápem záujem investora a dodávateľa o čo najrýchlejšie ukončenie stavby, nedomnievam sa však, že bezpečnosť chodcov pri rekonštrukcii cesty je bezvýznamná. Cesta je na viacerých miestach rozkopaná od plota k plotu, dodávateľ stavby s ťažkosťami udržuje prejazdnosť pre autá v jednom jazdnom pruhu; na okrajoch cesty (a to aj na zvyškoch uvedeného provizórneho chodníka) parkujú stavebné mechanizmy a automobily obyvateľov. Chodcom tak znova ostáva len možnosť prepletania sa buď pomedzi autá alebo po rozkopanom teréne pomedzi stavebné mechanizmy. Hovoriť o udržovaní bezpečnosti pre chodcov sa vôbec nedá,“ napísal Peter Oravec pracovníkom magistrátu. Podľa neho dochádza aj k sústavnému porušovaniu stavebného zákona, podľa ktorého sa výkopy na pozemných komunikáciách a na verejných priestranstvách musia primerane vybaviť dostatočne bezpečnými a kapacitne vyhovujúcimi priechodmi, priecestiami alebo obchádzkami a musia sa označiť.

Ako nám potvrdili na oddelení prevádzky dopravy magistrátu hlavného mesta, na tento problém upozornili investora, ktorým je Generálny investor Bratislavy (GIB). Pokúšali sme sa získať vyjadrenie pracovníkov GIB, ktorí majú na starosti rekonštrukciu Mudroňovej - neúspešne. V najbližšom vydaní sa k problému vrátime.

Páčil sa vám článok?