Načo potrebuje mesto dopravný prieskum?

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Magistrát nemá dostatok aktuálnych údajov o doprave, požiadavkách na dopravné služby v meste a podkladov na plánovanie rozvoja dopravného systému v meste. Preto spoločnosť Dopravoprojekt uskutočňuje prieskum automobilovej dopravy.

„Prieskum si objednala akciová spoločnosť Metro a spolu s magistrátom bude používať jeho výsledky,“ uviedla hlavná manažérka projektu Mária Kocianová z Dopravoprojektu. „Cieľom dopravných prieskumov je získať základné dopravné charakteristiky trvalo bývajúceho obyvateľstva, obyvateľstva žijúceho v Bratislavskom kraji a obyvateľstva dochádzajúceho do Bratislavy z Bratislavského kraja. Majú tiež zistiť smerovanie automobilovej dopravy po území mesta, vývojové trendy základných dopravných charakteristík a podklady na dopravné plánovanie v nadväznosti na demografické a urbanistické prognózy, spracované v prerokovávanom územnom pláne Bratislavy.“

Počet sčítačov a anketárov dosiahne číslo 1500 a budú nimi študenti stredných škôl v Bratislave a kraji. Prvá časť prieskumu sa uskutočnila 4. júna na 64 sčítacích stanovištiach na celom území Bratislavy. Vykonalo sa sčítanie automobilovej dopravy s cieľom zistiť intenzitu premávky a smerovanie motorových vozidiel po území mesta a cez jeho hranice. Smerové sčítanie bolo doplnené kontrolnými profilovými sčítaniami a vzorkovým prieskumom obsadenosti osobných automobilov. Sčítanie bolo zamerané na zistenie smerovania dopravy na území mesta a v regióne cez hranice mesta na jednotlivé dopravné smery.

V dňoch 10. až 14. júna sa uskutoční v Bratislave a vo všetkých obciach a mestách v Bratislavskom kraji dopravno-sociologický prieskum na reprezentatívnej vzorke 12 000 náhodne vybratých domácností. Otázky v dotazníku, na ktoré budú oslovení odpovedať, sa týkajú počtu členov domácnosti a základných údajov o nich, vlastníctva dopravných prostriedkov, priemerného počtu najazdených kilometrov za rok, spôsobu odstavovania vozidla, vykonaných ciest v pracovné dni a cez víkend, ich účele atď.

Prvé výsledky prieskumu budú k dispozícii v polovici septembra a celá práca sa má ukončiť a odovzdať v polovici decembra 2002. Pri ich spracovaní sa ráta s rôznou podrobnosťou vyhodnotenia a interpretácie v závislosti od účelu, pre ktorý bude slúžiť. Výsledky budú nadväzovať na výsledky sčítania ľudu vykonané v minulom roku. Stojí za zmienku, že posledný dopravno-sociologický prieskum bol v Bratislave vykonaný na podstatne menšej vzorke v roku 1991.

Páčil sa vám článok?