Vjazd do pešej zóny kontrolujú diaľkovo

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Od 6. mája regulujú vjazd vozidiel do pešej zóny na oboch vstupoch na Strakovej a Františkánskej ulici už len hydraulické stĺpiky. Navyše vjazd na Strakovej ulici monitoruje nový kamerový systém.

K tomuto opatreniu pristúpila mestská časť Staré Mesto po dokončení rekonštrukcie Hviezdoslavovho námestia a zmene dopravného režimu na námestí. „Chceme tým úplne vylúčiť osobný kontakt medzi strážnou službou, ktorá doteraz vpúšťala vozidlá do pešej zóny, a vodičmi. Kontrola povolení na vjazd do zóny sa bude odteraz vykonávať pomocou kamery,“ vysvetľuje starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský.

Operátor z centrály mestskej polície bude diaľkovo ovládať hydraulické kolíky vjazdu a výjazdu z pešej zóny. Bude sa pritom riadiť výlučne zoznamom vozidiel, ktoré majú v zmysle všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti Staré Mesto oprávnenie vjazdu do pešej zóny. „Tých, čo tam nemajú čo hľadať, jednoducho nepustíme,“ hovorí veliteľ stanice Mestskej polície v Starom Meste Jozef Hitka. „Sprísnime aj dohľad nad zásobovacími a inými vozidlami, ktoré majú podľa nariadenia vjazd povolený maximálne do deviatej hodiny ráno.“

Keďže od 1. mája platí novela všeobecne záväzného nariadenia o pešej zóne, aj zásobovacie vozidlá budú môcť do historického jadra vojsť len od 5.00 h namiesto doterajších 22.00 h. V prvých týždňoch bude na vjazd do pešej zóny cez Strakovu ulicu na mieste dohliadať aj hliadka mestskej polície.

Druhý možný vjazd do pešej zóny za hlavnou poštou na Františkánskej ulici obsluhuje v pracovných dňoch od 9. do 18. h príslušník mestskej polície. V ostatnom čase stĺpik chodia odomkýnať z Primaciálneho paláca. Predstavitelia Starého Mesta veria, že sprísnenými opatreniami sa im konečne podarí výraznejšie eliminovať pohyb áut po najcennejšej časti historického centra.

Páčil sa vám článok?