Predbiehanie cyklistov: Povinný odstup 1,5 či 1 meter posunuli poslanci do druhého čítania

21.10.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Poslanci Národnej rady rady SR dnes hlasovali o návrhu svojich kolegov, ktorým sa do zákona o cestnej premávke dopĺňa konkrétna vzdialenosť 1,5 metra, resp. 1 meter v miestach s najvyššou povolenou rýchlosťou do 50 km/h pri predchádzaní cyklistu. Návrh posunuli do druhého čítania veľkou väčšinou hlasov.

"Dostatočný bočný odstup pri predchádzaní vodiča malého motocykla, cyklistu alebo chodca je spravidla najmenej 1 m pri najvyššej dovolenej rýchlosti do 50 km/h a 1,5 m v ostatných prípadoch,“ uvádza sa doslova v návrhu poslancov Radovana Slobodu, Miloša Svrčeka, Juraja Šeligu a poslankyne Romany Tabák.

"Potešila nás najmä jednoznačná zhoda naprieč politickým spektrom, keď za návrh hlasovalo 130 zo 132 prítomných poslancov. Pre skutočnú ochranu chodcov a osôb na bicykli bude potrebné zmeniť v zákone viac - o niekoľko dní predstavíme súbor ďalších opatrení, ktoré je v ňom potrebné zapracovať, " informovalo na sociálnej sieti občianske združenie Cyklokoalícia, ktoré túto zmenu privítalo.

Deti sa za mňa až hanbia. Lucia Nicholsonová prezrádza, ako prísne dodržiava zákazy a čo sa deje s petíciou na ochranu cyklistov

Rozhodla sa vyhrať svoj posledný politický boj predtým, ako z politiky nadobro odíde. Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa stala tvárou petície, ktorej cieľom je dosiahnuť väčšiu ochranu cyklistov na cestách. V rozhovore pre banoviny.sk však prezradila ďaleko viac aj o svojom osobnom živote, čím sú podľa nej niektorí Slováci často až trápni a kedy nad ňou krútia hlavou aj vlastné deti.

Už dnes podľa nich môžeme hovoriť o výraznom pozitívnom signále parlamentu smerom k podpore udržateľnej mobility a zvýšeniu bezpečnosti na cestách. 

(ms) 

Páčil sa vám článok?