Kvôli oprave trate premávajú električky v centre mesta po obchádzkových trasách

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavský dopravný podnik začal 15. apríla s opravou električkovej trate pod Novým mostom na Rázusovom nábreží. Z tohto dôvodu je obojsmerne vylúčená premávka električiek na nábreží, v úseku medzi Nám. Ľ. Štúra a tunelom.

Oprava trate sa bude vykonávať v dĺžke 500 metrov dvojkoľajne. Hlavný rozsah prác pozostáva z vybúrania koľajového krytu, demontáže a odstránenia koľajových polí na drevených podvaloch a odstránenia štrkového lôžka a podložia. Na nové štrkové lôžko sa položia prefabrikované panely a nové koľaje v dĺžke 500 metrov. Počas stavebných prác, ktoré potrvajú do konca júna, bude v tejto časti úplne vylúčená električková doprava.

V prvej etape rekonštrukcie je v úseku od rampy z Nového mosta po samotný most pre cestnú premávku uzavretý ľavý jazdný pruh v smere von z mesta. V ďalších etapách taktiež dôjde k obmedzeniam cestnej premávky, ale odbočovanie z nábrežia na Staromestskú ulicu zostane zachované.

V súvislosti s opravou trate sú električky presmerované na obchádzkové trasy. Jedna z nich vedie aj po koľajach v smere Námestie SNP - Župné námestie - Kapucínska a opačne. Dopravný podnik preto žiada vodičov, aby neparkovali na koľajach na vyústení zo Župného námestia na Hurbanovo nám.

Obchádzkové trasy majú električky č. 1, 4, 7 a 12. Linka číslo 1 chodí z Dúbravky na Hlavnú stanicu cez tunel a Kapucínsku ulicu a opačne. Nestojí na zastávkach „Chatam Sofer“ a „Nový most“, v smere na Hlavnú stanicu na Šafárikovom námestí a Námestí SNP, v smere do Dúbravky na Jesenského a Námestí Ľ. Štúra. Linka číslo 4 z Karlovej Vsi odbočí z nábrežia do tunela, na Kapucínsku ulicu, Námestie SNP a Špitálsku ulicu, odkiaľ už pokračuje po svojej trase. Nestojí na zastávke „Chatam Sofer“, pri Novom moste a Námestí Ľ. Štúra a v smere do Karlovej Vsi na Jesenského. Linka číslo 7 v centre mesta premáva v opačnom smerovaní. Od Železničnej stanice Vinohrady na Radlinského ulicu bez zmeny a odtiaľ na Obchodnú ulicu, Námestie SNP, Špitálsku ulicu, Americké nám. a cez Račianske mýto naspäť k ŽST Vinohrady. V smere na Vinohrady nestojí na Námestí SNP a Floriánskom námestí. Opačným smerom zastavuje na zastávke na Americkom námestí, zastávke „Mariánska“ na Špitálskej, „Poštová“ a „Vysoká“ na Obchodnej ulici.

Linka číslo 12 chodí z Dúbravky cez tunel, na Kapucínsku ulicu, Námestie SNP, Jesenského, Námestie Ľ. Štúra, Vajanského nábrežie, Šafárikovo nám. a naspäť cez Námestie SNP, Kapucínsku a tunel do Dúbravky. Dvanástka zabezpečuje spojenie z Námestia Ľ. Štúra a Šafárikovho námestia do Karlovej Vsi a Dúbravky. V smere do Dúbravky zastavuje na Námestí Ľ. Štúra ako linky č. 11 a 14 smerom na Šafárikovo námestie. Počas opravy sa od tunela k Novému mostu dostanete autobusovými linkami.

Páčil sa vám článok?