Zopár vyskúšaných trikov: Ako parkovať v Bratislave čo najdlhšie zadarmo?

27.9.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Po zavedení parkovacej politiky bude parkovanie zdarma v Bratislave čoraz obtiažnejšie. Platiť nebudete už iba v centre mesta, ale takmer všade, kde budete potrebovať zopár hodín. Ako alternatíva, ktorú mnohí ľudia využívajú už dnes, sa zatiaľ ukazuje parkovanie v nákupných centrách. V každom to však funguje inak a ak v tom viete chodiť, dokážete tu parkovať zdarma dlhé hodiny. Zmapovali sme, ako to funguje.

Pozreli sme sa na tie najväčšie nákupné centrá v Bratislave, ktoré disponujú veľkými garážami.

Eurovea

Nákupné centrum Eurovea využívajú mnohí na parkovanie už teraz, pretože sa nachádza v Starom Meste (formálne leží Eurovea v Ružinove, ale celé okolie okrem pásu popri Dunaji je Staré Mesto), kde je parkovanie medzi 8.00 a 18:00 spoplatnené. V garážach v Eurovei (úvodné foto), ak sa vyznáte, môžete parkovať počas pracovného dňa zdarma hoc aj 8 hodín, ale ak zabudnete na jednu vec, môžete siahnuť hlbsie do vrecka, hoci ste tu parkovali minimálne.

Počas pracovných dní tu máte parkovanie prvé tri hodiny zdarma. Niektorí ľudia zvyknú opustiť garáž a vrátiť sa späť, aby parkovali zadarmo odznova. Je to možné aj tu, ale mimo garáže musíte  stráviť minimálne dve hodiny, následne sa vám čas ráta odznova. Takže s dvojhodinovými prestávkami tu môžete parkovať celý deň. Pozor, môže sa vám stať aj niečo opačné, na čo doplatila naša čitateľka Katka. "Zaparkovala som v Eurovei na cca dvadsať minút, potom som odišla. Vrátila som sa o necelé dve hodiny a parkovala cez dve hodiny, mysliac si, že to mám zadarmo. Keď som odchádzala, musela som však zaplatiť 10,50 eura," prezradila nám. Keďže parkovala mimo garáž menej ako dve hodiny, systém jej  parkovanie nakoniec rátal, ako keby parkovala už šiestu hodinu, pričom tri z toho mala zdarma.

Rovnako to funguje aj cez víkendy a sviatky, zdarma však parkujete päť hodín. Pri návšteve kina vám parkovanie môžu predĺžiť, lístok si vezmite so sebou do pokladne. 

Eurovea:

Pracovné dni: 3 hodiny zdarma
Víkendy a štátne sviatky: prvých 5 hodín zdarma
Každá ďalšia hodina 3,50 eura

(po opustení garáží na minimálne hodinu sa čas ráta odznova)

Bory Mall

Zdroj: ms

Čas strávený parkovaním v nákupnom centre Bory Mall sa ráta inak ako v Eurovei. V exteriéri je zdarma, v garážach sú zdarma štyri hodiny počas pracovného dňa a päť hodín počas víkendu. Automat eviduje vaše EČV a váš parkovací čas ráta kumulatívne. Jednoducho v daný deň tam môžete dohromady parkovať vymedzený počet hodín a je jedno, koľkokrát za deň a na ako dlho opustíte garáž. Teda pri parkovaní vám najskôr na lístku svieti nápis štyri hodiny zdarma. Ak po desiatich minútach garáž opustíte a neskôr sa vrátite, zdarma máte k dispozícii 3:50 h.

Bory Mall:

Pracovné dni: 4 hodiny zdarma
Víkendy a štátne sviatky: 5 hodín zdarma
Každá ďalšia hodina 3,00 eura

(čas strávený v garážach sa zrátava za daný deň)

Aupark

Parkovanie v garážach v Auparku funguje podobne ako v Eurovei, avšak počas víkendov je zdarma. Cez pracovné dni parkujete prvé tri hodiny zadarmo a keď opustíte garáž minimálne na hodinu, čas sa vám po návrate začne rátať odznova. Verní zákazníci môžu parkovať zdarma o hodinu dlhšie.

Aupark:

Pracovné dni: 3 hodiny zdarma
Víkendy a štátne sviatky:  zdarma
Každá ďalšia hodina 3,00 eura

(po opustení garáží na minimálne hodinu sa čas ráta odznova)

Avion Shopping Park

Zdroj: ms

​V Avione na Ivanskej ceste je to jednoduché. Vonku i v garážach parkujete vždy zdarma. Garáže sú prístupné medzi 10:00 a 22.00 h. Mnoho ľudí o tom nevie, a tak radšej parkujú vonku.

Avion:

Pracovné dni:  zdarma
Víkendy a štátne sviatky:  zdarma

Central

V podzemných garážach nakupného centra Central parkujete cez pracovné dni v čase 6:00 – 22:00 prvé tri hodiny zdarma, za každú ďalšiu začatú hodinu platíte tri eurá. Počas víkendov a štátnych sviatkov je parkovanie zdarma. Funguje to rovnako ako v Bory Mall, teda systém vám zrátava odparkované minúty počas jedného dňa. Ak teda po dvoch hodinách odídete a neskôr sa vrátite, môžete parkovať ešte hodinu. V prípade, že v podzemnom parkovisku zaparkujete po 19:00 h, do 22:00 h máte nárok na bezplatný výjazd, je potrebné vložiť váš parkovací lístok do automatu najneskôr do 21:59 h. Následne vám vznikne čas na bezplatný výjazd z parkoviska 15 minút. V čase 22:00 – 6:00 hod je možné použiť iba vjazd/výjazd z ulice Metodova

Central:

Pracovné dni: 3 hodiny zdarma
Víkendy a štátne sviatky: zdarma
Každá ďalšia hodina 3,00 eura

(čas strávený v garážach sa zrátava za daný deň)

VIVO! (bývalý Polus) :

Je to rovnaké ako v Centrali. Parkovanie na parkoviskách je po dobu troch hodín za deň zdarma, pričom hodiny parkovania sa kumulatívne počas dňa sčítavajú. Po presiahnutí troch hodín za deň platíte poplatok tri eurá za každú začatú hodinu. Pri návšteve kina máte možnosť predĺžiť si bezplatné parkovanie na štyri hodiny. Cez víkend je parkovanie bezplatné.

Vivo!:

Pracovné dni: 3 hodiny zdarma
Víkendy a štátne sviatky: zdarma
Každá ďalšia hodina 3,00 eura

(čas strávený v garážach sa zrátava za daný deň)

(ms)

Páčil sa vám článok?