Ako dopadli? Zástupcovia cyklopetície sa stretli s ministrom dopravy

22.9.2021
0

Zdroj: FB Cyklokoalícia

Páčil sa vám článok?

Lucia Ďuriš Nicholsonová a ďalší zástupcovia známej petície, ktorá požaduje okrem iného zavedenie povinnosti pre vodičov obiehať cyklistov vo vzdialenosti minimálne 1,5 metra, sa stretli s ministrom dopravy Andrejom Doležalom. Ako dopadli?

Pod petíciu za zvýšenie ochrany cyklistov a chodcov na slovenských cestách sa podpísalo takmer 22-tisíc ľudí. Jej signatári sa v pondelok stretli s ministrom dopravy Andrejom Doležalom. Práve toto ministerstvo a najmä ministerstvo vnútra majú totiž v rukách, či sa požiadavky obsiahnuté v petícii dostanú aj do zákonov. 

"Spolu s europoslankyňou Luciou Ďuriš Nicholsonovou, predsedom petičného výboru Denisom Vojtičkom a zástupkyňou mesta Bratislava Zuzanou Kolman Šebestovou sme absolvovali rokovanie s Ministerstvom dopravy a výstavby SR, po ktorom bol dôvod na úsmev, hoci zatiaľ opatrný. Diskusia bola veľmi konštruktívna, keďže si ministerstvo uvedomuje niekoľkoročný dlh, ktorý v oblasti bezpečnosti cestnej premávky na Slovensku musíme dobiehať, aby sa u nás dalo pohybovať bezpečne všetkými módmi dopravy. V princípe súhlasilo so všetkými bodmi našej petície a dohodlo sa s nami na pokračovaní rokovaní pri podrobnejšom rozpracovávaní jej bodov," informovalo o rokovaní na sociálnej sieti občianske združenie Cyklokoalícia.

Ako nás informovala Nicholsonová, zároveň sa zástupcovia s ministerstvom dohodli na zriadení spoločnej pracovnej skupiny, ktorá bude o problematike rokovaťs ministerstvom vnútra. Väčšina požadovaných legislatívnych úprav je totiž práve v gescii ministerstva vnútra. To však zatiaľ na list petičného výboru so žiadosťou o stretnutie nereagovalo (ak má petícia viac ako 10-tisíc podpisov, kompetentné orgány sa ňou musia zo zákona zaoberať).

K petícii sa naopak prihlásilo ministerstvo školstva, ktoré jej požiadavky podporuje. 

“Veľmi sa teším z podpory ministerstva dopravy a ministerstva školstva, ktoré podporujú požiadavky petície,” zareagovala Nicholsonová. “Verím, že spoločnými silami presvedčíme predstaviteľov ministerstva vnútra a Policajného zboru, že musíme zvýšiť bezpečnosť cyklistov a chodcov na slovenských cestách. Sme jedna z mála krajín EÚ, ktorých zákon nechráni najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky – chodcov a cyklistov,” dodala.

Viac o petícii, jej obsahu a problematike sa dočítate v tomto rozhovore, ktorý sme prednedávnom robili s Luciou Ďuriš Nicholsonovou:

Deti sa za mňa až hanbia. Lucia Nicholsonová prezrádza, ako prísne dodržiava zákazy a čo sa deje s petíciou na ochranu cyklistov

Rozhodla sa vyhrať svoj posledný politický boj predtým, ako z politiky nadobro odíde. Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa stala tvárou petície, ktorej cieľom je dosiahnuť väčšiu ochranu cyklistov na cestách. V rozhovore pre banoviny.sk však prezradila ďaleko viac aj o svojom osobnom živote, čím sú podľa nej niektorí Slováci často až trápni a kedy nad ňou krútia hlavou aj vlastné deti.

(ms)

Páčil sa vám článok?