Bude v pešej zóne parkovať menej áut?

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Pešia zóna v historickom centre Bratislavy je neustále plná áut, ktoré ničia nákladne zrekonštruované dlažby a kazia dobrý dojem z mesta. Predstavitelia mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, ale aj Mestskej polície veria, že sa to čoskoro zmení.

„Na Hviezdoslavovom námestí sa po rekonštrukcii chystá zmena,“ uviedol veliteľ Okresnej stanice Mestskej polície Bratislava I. Jozef Hitka. „Doteraz oprávnenosť vjazdu vodičov kontrolovali príslušníci súkromnej bezpečnostnej služby. Zmena bude spočívať v tom, že vjazd bude regulovaný prostredníctvom kamery. Snímaný obraz bude vedený na stanicu Mestskej polície, ktorej pracovník bude tlačidlom ovládať hydraulické kolíky, regulujúce vjazd a výjazd do pešej zóny. Na Mestskej polícii bude aktualizovaný zoznam všetkých povolení, ktoré mestská časť Bratislava - Staré Mesto vydala na vjazd do pešej zóny, a pracovník pri kamere v operačnom stredisku Mestskej polície podľa neho bude vpúšťať vozidlá do zóny. Kamera bude vyhotovovať aj záznam, takže bude možné vyhodnotiť priestupky aj spätne.“

Podľa Hitku sa sprísni aj postup proti zásobovacím a iným vozidlám, ktoré majú v zmysle všeobecne záväzného nariadenia povolený vjazd maximálne do deviatej hodiny ráno. Ak sa v pešej zóne budú vyskytovať dlhšie, zakročí proti nim vyslaná hliadka.

Na otázku, či si myslí, že sa takýmto spôsobom podarí vyriešiť problémy v pešej zóne, Hitka odpovedal kladne. Dodal, že v režime pešej zóny sa vykonajú aj ďalšie zmeny. „Toto je len prvý krok, ktorý treba urobiť,“ vyhlásil.

Vjazd do pešej zóny sa reguluje aj pomocou už existujúceho stĺpika za Hlavnou poštou. Hitka odmietol kritické pripomienky, že stĺpik je stále spustený, a teda autá môžu jazdiť do pešej zóny ako chcú. „Vjazd vždy kontroluje pracovník Mestskej polície,“ namietol. „V pracovných dňoch od 9. do 18. hodiny stĺpik obsluhuje pracovník, ktorý je priamo pri ňom, v ostatnom čase ho obsluhuje pracovník, ktorý je pridelený na Primaciálny palác. Stĺpik je síce dole, ale vjazd je kontrolovaný. Keď je stĺpik hore, ten, kto chce vojsť alebo vyjsť, musí zavolať do Primaciálneho paláca alebo na centrálu Mestskej polície.“

Pripomenul, že do pešej zóny môžu vojsť bez obmedzenia vozidlá s písmenom „X“ v poznávacej značke. Takýchto vozidiel je veľa - majú ich vozidlá súkromných bezpečnostných služieb, lekární, telekomunikácií a iných subjektov. Ak si k tomu pripočítame diplomatické vozidlá, celkový počet vozidiel, ktoré môžu vojsť do zóny, je pomerne veľký. „Možno preto sa zdá, že proti nepovolenému parkovaniu v pešej zóne sa nič nerobí,“ uviedol.

Napriek tomu, že v pešej zóne platí nariadenie o zákaze parkovania na ulici, situáciu na bratislavskom korze charakterizujú nasledujúce fotografie.

Páčil sa vám článok?