Most sa nemusí volať podľa osobnosti

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Diskusia okolo názvu budúceho bratislavského mosta pokračuje. Vyberáme z listov našich čitateľov.

Plne sa stotožňujem s názorom, že názov mosta by mal byť skôr neutrálny. Mne by vôbec nevadilo, keby sa volal jednoducho Piaty most.

Ľudovít Snopko, Bratislava

~ ~ ~

V čase výstavby dnes už Nového mosta sa navrhovalo, aby sa podľa historickej Jantárovej cesty (ktorá v oblasti Bratislavy brodom prekračovala Dunaj) most nazýval Jantárový. Ktosi potom presadil názov Most SNP. Myslím, že názov Jantárový most, a to aj vo väzbe na jeho „vzletnú“ konštrukciu, by sa k budúcemu mostu na Košickej ul. celkom hodil.

Jaroslav Liptay, Staré Mesto

~ ~ ~

Súhlasím s názorom pána Liteckého-Švedu. Môj návrh je Most Nivy.

p. Šúchová, Bratislava

~ ~ ~

Nový most, ktorý sa čoskoro začne stavať, by sa nemal nazývať po žiadnej významnej osobnosti z dejín, pretože sa vždy niekto nájde, komu sa tá či oná osobnosť nepozdáva. Ani jestvujúce štyri mosty nenesú názov nejakej osobnosti, tak by bolo ťažké vybrať tú naj. Keďže most by mal byť dokončený v období, keď naša republika bude vstupovať do EÚ, čo bude pre nás historická udalosť, mal by niesť názov opätovného spájania nášho kontinentu - Most Európy. Pozrite sa na nové eurobankovky, na nich sú takisto mosty.

Boris Bielik, Bratislava

~ ~ ~

Vybudovanie mosta cez Dunaj v Bratislave je príliš veľkolepá a svojím rozsahom mimoriadna stavba. Mala by preto pripomínať spojenie niekoho s niečím, nielen jednotlivca, ale hlavne významné spojenia Slovákov so svetom, brehu slovanského a brehu západnej kultúry. Preto si myslím, že takýto cieľ predstavuje názov: Most svätého Cyrila a Metoda.

Alexander Molnár, Bratislava

~ ~ ~

Iste je veľa možností, aké meno dať mostu. Lepšie by bolo, keby bolo veľa funkčných mostov, trebárs aj bez mena. Myslím si, že napokon sa vyberie vhodné meno, aj keď mnohí budú mať iný názor a niektorí nebudú nikdy spokojní. Posúďte aj tieto návrhy: Prístavná ulica - Prístavný most, Pribinova ulica - Pribinov most, Dunaj - voda - energia - turbína - Aurel Stodola - Most Aurela Stodolu (Stodolov most)

A. Panáček, Petržalka

~ ~ ~

Neviem, či meno Prešporok povie niečo aj tej veľkej skupine ľudí, ktorí sa do Bratislavy prisťahovali. Zrušme polemiky o tom, po ktorom z národných budicteľov najnovší most pomenujeme a nazvime ho jednoducho Prešporský most.

Mária Kubišová, Petržalka

~ ~ ~

Sympatické sú názvy bratislavských ulíc, ktoré vyjadrujú spojenia centra s okrajovými časťami - Lamačská, Račianska, Vajnorská, Ružinovská, Prievozská, Devínska, Karloveská. Tieto názvy vyjadrujú nielen smerovanie, ale využívajú sa predovšetkým pre potreby príslušných mestských častí. Významná časť Bratislavy - Petržalka, bohužiaľ, nemá takéto privilégium a Petržalská ulica v Čunove je len lokálneho významu. Naskytá sa príležitosť odčiniť túto krivdu a zvýrazniť význam Petržalky pre Bratislavu pomenovaním budúceho mosta Petržalský most.

August Mrázik, Bratislava

Páčil sa vám článok?