Rozhodnú o spôsobe financovania metra

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Už v najbližšom období by mali byť známe možnosti financovania výstavby bratislavského metra. Uviedol to Vladimír Kovalčík, generálny riaditeľ spoločnosti Metro, a. s., ktorá sa zaoberá prípravou tejto stavby.

„Sme v záverečnej fáze prípravy materiálu pre vládu, ktorý rieši možnosti a spôsoby financovania výstavby,“ konštatoval V. Kovalčík. „Tento materiál je výsledkom porady ekonomických ministrov, ktorá ho preštudovala a požadovala niektoré spresnenia. Do konca februára by mal byť tento materiál pripravený tak, aby sa ním vláda mohla seriózne zaoberať. Verím, že vláda náš návrh prijme.“

Hovoriť o podrobnostiach považuje V. Kovalčík za predčasné, obmedzil sa len na konštatovanie, že v podstate sú pripravené dva varianty financovania tejto stavby. „Jeden z nich je razantnejší v zmysle prístupu štátu k výstavbe, druhý ráta s tým, že metro sa bude stavať postupne,“ dodal. „Dochádza však k zásadnej zmene v ponímaní stavby metra v tom smere, že na rozdiel od doterajšieho prístupu, keď sa metro chápalo viac-menej iba ako čisto bratislavská záležitosť, teraz sa chápe ako súčasť dopravy v celom regióne - aj v nadväznosti na priemyselné parky na Záhorí a celé spádové územie Bratislavy. Legislatívne základy už podľa V. Kovalčíka boli v tomto smere vytvorené tým, že vznikli vyššie územné celky a bratislavský VÚC ako samosprávny celok má v tejto súvislosti stmeľujúci význam.

Páčil sa vám článok?