VIDEO: Nultý obchvat Bratislavy je takmer hotový - pozrite si ako vyzerajú nové diaľničné úseky a križovatky...

14.7.2021

Zdroj: FB D4R7

Páčil sa vám článok?

Práce na nultom obchvate Bratislavy, najväčšom infraštruktúrnom projekte na Slovensku sa blížia ku koncu. Jednotlivé úseky sú z technického hľadiska takmer hotové a sú pripravené na odovzdanie do užívania vodičom. Aktuálnu situáciu na nových diaľničných úsekoch zmapovala spoločnosť D4R7 aj prostredníctvom atraktívnych záberov z drona...

Diaľnica D4 a rýchlostná cesta R7 budú mať celkovú dĺžku viac ako 59 kilometrov, vrátane 14 križovatiek a 122 mostných konštrukcií. Medzi nimi je aj nový Lužný most cez Dunaj, ktorý je súčasťou tzv. Dunajského súmostia merajúceho 3 km, ako aj viadukt na úrovni Slovnaftu. V prevádzke je už križovatka v Rači.

V prípade úseku, na ktorom rastie križovatka Bratislava – Východ (D4/D1) dokázala D4R7 Construction stavbu dokončiť iba dva mesiace od odovzdania podjazdu pod D1. “Obyvateľom hlavného mesta a okolitých obcí sa čoskoro rozšíria možnosti dochádzania do Bratislavy a samozrejme aj na návrat do ich domovov. Časť dopravy smerujúcej do Rakúska bude môcť mesto celkom obísť,” povedal Michael Heerdt, generálny riaditeľ spoločnosti D4R7 Construction.

Zdroj: FB D4R7

​Rýchlostná cesta R7 slúži verejnosti už takmer rok. Aj keď na dopravnom uzle Bratislava – Nivy (Prievoz) je potrebné niektoré práce ešte dokončiť, veľká časť tejto rýchlostnej cesty od križovatky Bratislava – Nivy (Slovnaftská) po križovatku Bratislava – Juh (Keletec R7/D4) je už dokončená a pripravená na otvorenie.

Zdroj: FB D4R7

Koncesionár čaká iba na potvrdenie ministerstva dopravy, či môže najskôr otvoriť túto časť rýchlostnej cesty R7 a nečakať na dokončenie celého dopravného uzla Bratislava – Nivy (Prievoz). Otvorením rýchlostnej cesty R7 z križovatky Slovnaftská by sa vodiči z južných obcí mohli počas špičky úplne vyhnúť prechodu cez obce Rovinka alebo Dunajská Lužná.

Stavba diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 je nielen najväčším infraštruktúrnym projektom na Slovensku, ale i jedným z najväčších PPP projektov v Európe. Koncesionárom projektu je spoločnosť Zero Bypass s.r.o., ktorá zabezpečuje financovanie, výstavbu a prevádzku obchvatu Bratislavy počas obdobia 30 rokov. Hlavným dodávateľom projektu je spoločnosť D4R7 Construction.

(ts)

Páčil sa vám článok?