Problémy s garážami na Hviezdoslavovom námestí možno vyriešia nové vjazdy

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Po vlaňajších teroristických útokoch na USA sa začal oveľa väčší dôraz klásť na bezpečnosť, čo sa dodnes prejavuje aj v Bratislave. Pre obavy z možného útoku na blízke Veľvyslanectvo USA sú dôsledne strážené aj podzemné garáže na Hviezdoslavovom námestí a mnohí vodiči, ktorých osobné kontroly obťažujú, ich radšej ani nevyužívajú.

Zaujímalo nás, dokedy bude trvať tento stav a či je možné nejako ho zmeniť. „Vykonávajú sa tam podrobné prehliadky a kontroly všetkých vozidiel, ktoré do garáží vchádzajú,“ potvrdil riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava I Gabriel Allö. „Výkon služby policajtov v súčinnosti so súkromnou bezpečnostnou službou, ktorú platí ame-rická ambasáda, je nepretržitý. Nikto nie je obmedzený, ale ak chce využiť služby garáže, kontrole sa musí podrobiť. Tieto opatrenia platia bez časového obmedzenia.“

Za zmienku stojí, že problémy tohto typu predvídal už v roku 1999 Ľubomír Minarovjech, ktorý býva na neďalekej Paulínyho ulici. Pred vyše dvoma rokmi spolu s ďalšími obyvateľmi domu proti výstavbe podzemných garáží vehementne protestoval a žiadal zrušenie platnosti vydaného stavebného povolenia. Argumentoval vtedy nielen obavami z poškodenia základov domu na Paulínyho ulici pri výstavbe garáží, ale aj bezpečnostnými rizikami. V liste adresovanom na Okresný úrad Bratislava I už v marci 1999, keď o šialených útokoch na New York a Wa-shington nik ani nechyroval, Ľ. Minarovjech okrem iného uviedol: „Atentát na budovu ambasády je možné vykonať v tejto garáži... V súčasnosti tu žijeme v určitom napätí, že v blízkosti ambasády vybuchne nejaká bomba, že zraní ľudí a deti prichádzajúce domov. Je to skoro niečo ako pocit na frontovej línii vo vojne a tento pocit má niekoľkonásobne zvyšovať teraz podzemná garáž ako nejaká časovaná bomba. Lebo pravdepodobnosť teroristických útokov na U. S. ambasády je pomerne veľmi vysoká. Jedna z každých troch U. S. ambasád vo svete je v priebehu 20 rokov postihnutá bombovým útokom.“ Jasnozrivý Ľ. Minarovjech neuspel a garáže sa vybudovali. Dnes však musia byť nepretržite strážené.

Zaujímalo nás, či Okresný úrad Bratislava I nejakým spôsobom pri vydávaní prí-slušných povolení zohľadnil aj bezpečnost-né riziká, na ktoré poukázal Ľ. Minaro-vjech, resp. svoje stanoviská nehodlá nejakým spôsobom prehodnotiť. Na odbore dopravy nás odkázali na odbor ži-votného prostredia, ktorého pracovníčka (nepredstavila sa) nám povedala: „Stavba bola riadnym spôsobom umiestnená, postavená a užívaná. Bol s ňou oboznámený aj Zastupiteľský úrad USA, ktorého pripomienky boli zohľadnené. Zákon nepočíta s možnosťou, že by sa niečo dalo ex post prehodnocovať či meniť.“ Podľa jej slov však existujú úvahy o tom, že sa budú hľadať iné riešenia vjazdu do týchto garáží, pričom existujú tri varianty - z Gorkého, Jesenského alebo z Mostovej ulice. „Teraz, keď sa námestie rekonštruuje, by to hádam aj šlo, ale zatiaľ sú to len špekulácie,“ uzavrela.

Páčil sa vám článok?