Motoristov čakajú v centre viaceré zmeny

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Už v najbližšom období si budú musieť motoristi zvykať na viaceré zmeny v organizácii dopravy v centre Bratislavy.

Najaktuálnejšou je zmena organizácie dopravy v križovatke na Hurbanovom námestí. Už od pondelka 5. novembra sa tu hlavnou cestou stane trasa električiek v smere zo Župného námestia na Obchodnú ulicu, zatiaľ čo trasa automobilovej dopravy z Hodžovho námestia na Námestie SNP bude vedľajšou cestou. Cestnú svetelnú signalizáciu vypnú. Od tohto opatrenia si sľubujú najmä spomalenie jazdy námestím. Zároveň sa preferenciou električkovej dopravy znížia časové straty cestujúcich. Vodiči by mali Hurbanovým námestím v najbližších dňoch prechádzať so zvýšenou pozornosťou a rešpektovať pokyny dopravnej polície.

Zmena neobíde ani križovatku Ulice 29. augusta s Mickiewiczovou ulicou. Hlavnou cestou sa stane trasa z Ulice 29. augusta doľava na Mickiewiczovu ulicu, pričom vedľajšou cestou bude Mickiewiczova ulica v smere od Amerického námestia. Toto opatrenie, ktorého účinnosť platí tiež od 5. novembra, prinesie okrem preferencie MHD aj sprehľadnenie odbočovania v križovatke a zvýšenie jej priepustnosti v smere od Špitálskej ulice.

Od nového roku sa pripravujú ďalšie opatrenia. Zavedie sa jednotný systém zásobovania v zóne s dopravným obmedzením. Zásobovať sa bude môcť len v pracovných dňoch od 6.00 h do 10.00 h a od 16.00 h do 18.00 h. V ostatnom čase budú zásobovacie boxy k dispozícii obyvateľom, ktorí vlastnia neprenosné parkovacie karty.

Od 1. januára začne v centrálnej mestskej oblasti platiť aj obmedzená rýchlosť pre motorové vozidlá na 30 km/h. Výnimkou budú iba ulice ohraničujúce Zónu 30, t.j. Karadžičova, Dostojevského rad, Vajanského nábrežie a Rázusovo nábrežie, kde bude dovolená najvyššia rýchlosť 50 km/h. Toto opatrenie má chrániť predovšetkým chodcov a zvýšiť bezpečnosť premávky v bezprostrednom centre mesta.

(miv)

Takto dnes vyzerá dopravné značenie na Prístavnom moste. Slovenská správa ciest však podľa vyjadrenia jej zástupcov nemá vedomosť o tom, že by s ním mali byť problémy.
FOTO - Jana Mišauerová

Páčil sa vám článok?