Prvý bezplatný bikesharing: Krátke jazdy na ružových bicykloch budú úplne zadarmo

13.4.2021
0

Zdroj: Rekola

Páčil sa vám článok?

V hlavnom meste výrazne pribúda cyklistov, ľudia túto formu dopravy využívajú čoraz častejšie. Dobrou správou je, že na kratšie trasy môžete od dnešného dňa využívať bicykle úplne zdarma.

Spoločnosť Rekolá, ktorá v Bratislave prevádzkuje bikesharing s ružovými bicyklami, prichádza s novou ponukou - všetky jazdy na jej bicykloch, trvajúce do 5 minút, sú úplne zadarmo. V priebehu piatich minút sa podľa spoločnosti môžete dopraviť až na vzdialenosť 1,5 km, ktorá by inak pešo trvala až 20 minút. To je napr. cesta spod Hlavnej stanice na začiatok Obchodnej či z Námestia SNP do nákupného centra pri Dunaji. Celkovo bude na bezplatné požičiavanie k dispozícii až 300 bicyklov.

Služba bezplatných bicyklov je dostupná v celom Starom Meste, Novom Meste, Petržalke, Ružinove, Karlovej Vsi a v Dúbravke. Všetky bicykle budú vybavené prevodovkou pre jazdy do kopca a veľkým košíkom na kabelky a ruksaky.

"Mnoho ľudí vníma bicykle zatiaľ iba ako atrakciu do prírody, nie ako bežný dopravný prostriedok do mesta. Je to spôsobené tým, že na rozdiel od miest na západe je bicyklová MHD v Bratislave stále veľkou novinkou a väčšina ľudí s ňou nemá reálnu skúsenosť. Poskytnutím bicyklov zadarmo chceme urobiť prvý krok k tomu, aby si jazdu na nich mohol vyskúšať úplne každý a stali sa masovým dopravným prostriedkom. Obyvateľom Bratislavy chceme ukázať, že bicykle sú na krátke vzdialenosti po meste bezkonkurenčne najrýchlejším dopravným prostriedkom a oplatí sa ich používať namiesto áut," uviedol hovorca spoločnosti Martin Žarnovický.

"V Bratislave trvá cesta autom do centra na cca 1,5 km vzdialenosť častokrát aj 20 minút, ak k nej prirátame kľučkovanie po meste a hľadanie parkovacieho miesta. Pešo je chodec v cieli za 15-20 minút, rýchlejšia je cesta MHD, ktorá trvá aj s cestou na zastávku cca 10 minút. Najrýchlejšou formou dopravy je ale bicykel, na ktorom je cyklista v cieli iba za 5 minút," dodal.

Na odomknutie bicykla si však musíte stiahnuť mobilnú aplikáciu bicyklovej MHD - Rekolá, kde sa nachádza aj mapa staníc a bicyklov, ktoré si je možné požičať. Bicykel sa odomkne automaticky po tom, ako si užívateľ naskenuje jeho kód cez mobil. Po jazde je možné bicykel vrátiť na ktorúkoľvek stanicu vyznačenú v mobilnej aplikácii.

Zatiaľ čo jazdy do 5 minút budú úplne zadarmo, za dlhšiu jazdu do 30 minút zaplatí uživateľ  jedno euro. Pre pravidelných uživateľov je k dispozícii aj predplatné na neobmedzený počet jázd na 30 minút.

Rekolá pôvodne fungovali ako malý komunitný projekt s niekoľkými nadšencami, ktorí v Prahe skupovali od ľudí nepoužívané staré bicykle. Po nociach ich zadarmo opravovali a následne umiestňovali do ulíc mesta, aby si nimi mohli ľudia skrátiť cestu do práce či do školy. Aby sa bicykle nekradli, nadšenci ich prefarbovali na ružovo. Tak vznikol aj názov Rekolá, ktorý sa skladá zo slov “repasované” a “kolo” čo v preklade znamená bicykel.

Projekt ružových bicyklov sa stal okamžite tak populárnym, že sa postupne rozšíril do ďalších miest. Pripájali sa ďalší dobrovoľníci, až začal byť využívaný natoľko, že spoločnosť začala namiesto starých bicyklov nakupovať nové odľahčené modely.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?