Úradníci skomplikovali vodičom život

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

V poslednom čase dochádza v Bratislave k viacerým zmenám dopravného značenia. Na jednu z nich nás upozornil Slavomír Mitana zo Starého Mesta a týka lokality pod Hlavnou stanicou v Starom Meste.

Nové cestné značenie zakazuje pri jazde z Hlavnej stanice odbočiť zo Šancovej ulice na Murgašovu ulicu. Na úseku od Hlavnej stanice po križovatku so Žilinskou a Karpatskou ulicou (YMCA) je tak možné odbočiť doľava len na Jeleniu ulicu, kde sa začína systém jednosmerných ulíc. „To by nebol až taký problém vrátiť sa po odbočení o ulicu vyššie späť na Murgašovu, no nie je to, bohužiaľ, možné nijakým spôsobom, pretože Murgašova ulica je z tejto strany neprístupná, a to z dôvodu jednosmernej premávky. Takisto nie je možné sa na ňu dostať z rovnakého dôvodu ani z vedľajších ulíc,“ sťažuje si Slavomír Mitana. A skutočne, na Murgašovu ulicu sa nám podarilo dostať len pri jazde po Šancovej opačným smerom, teda v smere od YMCA na Hlavnú stanicu.

Po viac ako týždni sa situácia zmenila. Zmenou dopravného značenia sa aj Murgašova ulica stala „prístupná“. Vodiči sa na ňu dostanú aj pri jazde z Hlavnej stanice - cez Jeleniu a Železničiarsku. Dočasne nezmyselné dopravné značenie pravdepodobne spôsobila zlá koordinácia medzi kompetentnými úradmi. O zmenu značenia na Šancovej ulici ako o štátnu komunikáciu sa totiž stará krajský úrad, Murgašova ulica patrí medzi komunikácie 3. a 4. kategórie, ktoré zase patria do kompetencie mestskej časti Staré Mesto. Preto sa zmena dopravného značenia v tejto lokalite nerealizovala naraz, ale vo dvoch etapách. Dôsledkom toho bolo nezmysel, ktorý dočasne skomplikoval život nejednému bratislavskému vodičovi.

Ako sme sa dozvedeli, o zmene dopravného značenia v Bratislave rozhoduje dopravná komisia. Pracuje na magistráte a jej členmi sú zástupcovia všetkých dotknutých úradov - dopravnej polície, magistrátu, mestských častí aj krajského úradu. Preto niet najmenšieho dôvodu, aby dochádzalo k takým absurdným situáciám ako nedávno na Murgašovej ulici - chce to len lepšiu koordináciu. Chybou určite bolo aj to, že mesto o podobných zmenách dopravného značenia vopred neinformuje verejnosť. Pripomienkami vodičov by sa totiž podobným situáciám dalo predchádzať.

Páčil sa vám článok?