Hviezdoslavovo námestie opäť promenádou

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Pripravovaná rekonštrukcia Hviezdoslavovho námestia rozšíri pešiu zónu od budovy SND až po Rybné námestie. Námestie sa tak stane promenádou s novými atraktívnymi prvkami.

Pätnásť metrov široká promenáda vytvorí bezbariérovú spojnicu medzi Ganymedovou fontánou pred divadlom a Morovým stĺpom na Rybnom námestí. V jej celej dĺžke sa postupne objavia nové architektonické prvky. Pred hotelom Carlton bude v dlažbe obnovený erb Bratislavy, priestoru pred divadlom bude dominovať kruhová mozaika. Azda najväčšou atrakciou by mala byť vodná plocha s pešou lávkou pred Pálffyho palácom symbolizujúca Dunaj s jeho 27 prítokmi. V časti medzi vyústením Strakovej ulice a Rybným námestím bude stáť nový altánok a šachovnica s veľkými figúrkami. Novú promenádu bude krášliť aj nové osvetlenie, lavičky, odpadkové koše a trávnaté plochy spolu s existujúcou a obnovenou zeleňou.

Hviezdoslavovo námestie sa po rekonštrukcii stane atraktívnym miestom na konanie rôznych kultúrno-spoločenských a športových akcií, koncertov, programov pre deti a vianočných programov. Oživiť námestie by okrem architektonických prvkov mali aj prevádzky reštaurácií, kaviarní, obchodov a galérií v parteroch domov na severnej strane námestia. Po rekonštrukcii námestia sa zmení aj dopravný režim. Prejazd cez námestie bude možný len jedným smerom cez Rigeleho a Paulínyho ulicu. V predĺžení Strakovej ulice bude nový kontrolovaný vjazd do pešej zóny.

Prvá etapa rekonštrukcie Hviezdoslavovho námestia sa začína 1. augusta a mala by byť ukončená do konca októbra. V tejto fáze sa obnoví úsek od SND po Strakovu ulicu vrátane vydláždenia, vybudovania vodnej plochy a vodného bazéna pred sochou Hviezdoslava. V druhej etape, ktorá sa začne hneď na to, sa vymení dlažba v úseku od Strakovej po Morový stĺp, postaví sa altánok, veľká šachovnica a upraví sa okolie sochy dievčaťa so srnkou. S definitívnym ukončením rekonštrukcie námestia sa ráta na jar roku 2002.

Páčil sa vám článok?