V pešej zóne stále nie je poriadok

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Už takmer rok stráži vjazd do pešej zóny za hotelom Danube súkromná bezpečnostná služba. Keďže sa na našu redakciu obracajú čitatelia s otázkou, ako môže brániť nejaká SBS-ka vo vstupe na cestu, ktorá patrí mestu, a tým aj všetkým občanom Bratislavy, o stanovisko sme požiadali mestskú časť Staré Mesto.

Starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský je presvedčený, že historické jadro ako pešiu zónu si musíme chrániť zvláštnym dopravným režimom. „Naozaj nedokážem pochopiť nikoho, kto musí „vliezť“ svojím autom do historického jadra, ktoré v súčasnosti pešo človek prejde za 7 minút!“, rozhorčene vraví starosta Ďurkovský. Dopravný režim existuje už takmer 5 rokov, odkedy samospráva mestskej časti Bratislava - Staré Mesto zrekonštruovala prvé úseky historickej dlažby. Je vo všeobecne záväznom nariadení č. 3/1996, ktoré presne hovorí o tom, kedy a ktoré vozidlá majú povolený vjazd do pešej zóny. Z tohto dôvodu sa vstup do pešej zóny kontroluje. Jedným z kontrolných vstupov je aj Rigeleho ulica za hotelom Danube.

„Hliadka bezpečnostnej služby tam nestojí preto, aby zabraňovala jazde po mestskej komunikácii, ale aby kontrolovala vjazd do pešej zóny s osobitným dopravným režimom. Všetky ostatné vstupy do historického jadra (Laurinská, Františkánska ulica) sme zabezpečili hydraulickým stĺpikom, od ktorého má kľúče iba hliadka mestskej polície so sídlom v Primaciálnom paláci”, uviedol A. Ďurkovský. Tie slúžia najmä na jednorazové povolenia vstupov do pešej zóny. A prečo vstup na Rigeleho ulici stráži bezpečnostná služba?

„Ako starosta by som bol oveľa radšej, keby som na jeho kontrolu mohol použiť mestskú políciu. Tá ho od roku 1996 až do polovice júla minulého roku skutočne strážila. Dlhodobo som však nebol spokojný s výkonom práce mestských policajtov na vstupe i v samotnej pešej zóne. Dostával som desiatky listov aj ústnych podnetov, aby som sa postaral o nápravu. Keďže nepomohli ani motivačné odmeny za bezchybný výkon služby mestských policajtov na tomto úseku, od 15. júla 2000 som vstup posilnil príslušníkmi civilnej bezpečnostnej služby SFS”, povedal starosta.

Napriek tomu zatiaľ zlyháva kontrola vozidiel v samotnej pešej zóne. Každý, kto po 9. hodine parkuje na Panskej, Ventúrskej či Michalskej ulici, by mal byť sankcionovaný tzv. papučami alebo odtiahnutím vozidlá. Mestu sa, žiaľ, dlhodobo nedarí s týmto problémom vyrovnať. Starosta Ďurkovský je rozhodnutý v náprave tejto situácie pokračovať kvôli ochrane zrekonštruovaných historických pamiatok, ale najmä kvôli zabezpečeniu ochrany chodcov v časti mesta, kde by sa mali cítiť najbezpečnejšie a najpríjemnejšie.

(brn)

Páčil sa vám článok?