Najbližšia zastávka je vzdialená 7 minút

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Prestavbu uzla Tunel - Nábrežie arm. gen. L. Svobodu možno považovať za zadosťučinenie chybám z minulých čias, keď spojka električkovej trate bola do značnej miery necitlivo postavená nad hrobkou rabína Moshe Schreibera známeho pod menom Chatam Sófer.

Za účasti hlavného mesta Bratislavy, mestskej časti Staré Mesto, Židovskej náboženskej obce, dopravnej polície, projektantov a ďalších partnerov sa našlo také stavebné riešenie uzla, aby naďalej mohla existovať električková trať z tunela smerom do Karlovej Vsi a Dúbravky. Dopravný podnik sa osobitnme angažoval pri presadzovaní úpravy takým riešením, aby nemusela byť bez náhrady zrušená zastávka autobusov MHD smerom k PKO.

Obeťou nového stavebného usporiadania je zastávka električiek č. 5 a 9. Ostatná obsluha oblasti vežových domov pri tuneli prostriedkami MHD zostala zachovaná a vzhľadom na tunajší počet obyvateľov ju možno považovať čo do ponúkanej prepravnej kapacity a smerovaní liniek za nadštandardnú. Spojenia spoľahlivo pokrývajú nároky 156 rodín kladené na MHD. Pred zmenou stavebného riešenia vykonal DPB dopravný prieskum, z ktorého vyplýva že na zastávke Tunel smerom do mesta nastúpilo na električky číslo 5 a 9 medzi 6. a 12. hodinou 120 cestujúcich, čo je menej ako 2 osoby na jeden spoj.

Na električky číslo 1, 4 a 12 nastúpilo v tom istom čase 204 cestujúcich, čo je viac ako dve osoby na spoj, v smere do Karlovej Vsi sa električkami číslo 5 a 9 odviezlo dopoludnia 148 ľudí, čo je asi 2,5 osoby na jeden spoj. Tým istým smerom sa električkami číslo 1, 4 a 12 odviezlo 109 cestujúcich, teda 1,25 osoby na spoj.

Z prieskumu je zrejmé, že zastávka električiek ako taká má v tejto lokalite opodstatnenie. Po realizácii stavebných úprav však kvalita cestovania výrazne neutrpela, akurát sa doterajšie nadštandardné pohodlie mierne zhoršilo. Pre tunajších obyvateľov a zamestnancov dochádzajúcich do tejto oblasti sú stále zachované rôznorodé možnosti dopravných spojení električkovými a autobusovými linkami MHD. Bežná pešia dostupnosť na zastávky MHD v súvislom obývanom území je 8 až 10 minút. Vzdialenosť vežových domov od zastávok pri PKO je len 500 až 550 metrov, ktorú možno prekonať normálnou chôdzou za 7 minút.

Ján Zachar,
generálny riaditeľ DPB, a. s.

Páčil sa vám článok?