Do pešej zóny je možný vjazd len do 9. hodiny

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Staromestské miestne zastupiteľstvo schválilo tento rok v máji zásady parkovacej politiky v Starom Meste, ktoré majú riešiť neutešený stav dopravy v centre mesta. Koordinačná skupina, ktorá sa stará o ich zavádzanie do praxe, hodnotila doterajšiu realizáciu.

V súvislosti s rozvojom cyklistických trás a zariadení vypracovala Bratislavská parkovacia služba (BPS) projekt parkovísk a stojanov pre cyklistov a v auguste osadila prvých 13 experimentálnych stojanov. Mestská časť prijala všeobecne záväzné nariadenie, ktorým sa obyvateľom centra poskytuje mimoriadna zľava na vyhradené státie v zóne. Obyvateľom, ktorí spĺňali požadované kritériá, doteraz pridelili 28 parkovacích miest po 6000 korún.

Mestská časť tiež skrátila možnosť vjazdu do pešej zóny z 10. na 9. hodinu a sprísnila kontrolu na vjazde. K zlepšeniu dopravnej situácie v oblasti Židovská - Mikulášska ulica by mala prispieť zmena organizácie dopravy, ktorá vytvorí viac parkovacích miest a zjednosmerní premávku v niektorých úsekoch.

Na optimálne využitie vnútroblokov a dvorov urobila BPS prieskum plôch a využitia dvorov a mimouličných priestorov v zóne. Na základe ďalšej analýzy bude možné zistiť celkovú kapacitu plôch pre parkovanie mimo uličného priestoru. BPS tiež spracovala aktualizovaný projekt parkovacích státí a dopravného značenia v zóne s dopravným obmedzením.

V najbližšom čase sa uskutočnia prípravné a študijné práce, ktoré overia optimálny postup realizácie zásad parkovacej politiky, v prvom rade tie, ktoré čo najskôr zlepšia parkovanie v centre mesta. V tejto súvislosti prichádza do úvahy efektívnejšie využitie dvorov a riešenie otázok zásobovania obchodov, ale aj koordinovanie využitia súčasných alebo budovaných garáží s parkovaním na ulici.

Spolu s týmito opatreniami sa preskúma aj možnosť zavedenia zóny s 30-kilometrovou rýchlosťou na väčších plochách centra mesta. Dodržiavanie disciplíny je však závislé od legislatívnych opatrení umožňujúcich primeraný zásah proti nedisciplinovaným vodičom. Na podkladoch a novelizácii príslušných zákonov v súvislosti s touto úpravou sa už pracuje.

(pp)

Páčil sa vám článok?