Bratislavská integrovaná doprava prichádza s novinkou - už budete presne vedieť, kde sa momentálne nachádza váš spoj...

16.9.2020
Cestovanie integrovanou dopravou má uľahčiť mobilná aplikácia - bid_oznacovac3
Páčil sa vám článok?

Väčšie pohodlie pri cestovaní, viac informácií o všetkých spojoch a lepšie plánovanie cesty. Na webe idsbk.sk a v mobilnej aplikácii IDS BK sú pre cestujúcich k dispozícii online dáta o polohe všetkých spojov IDS BK.

Bratislavská integrovaná doprava, a.s., ktorá je koordinátorom Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, sprístupnila online dáta o polohách spojov všetkým cestujúcim. “Pri budovaní nového dispečingu sme získali dáta o polohách jednotlivých spojov v reálnom čase. Tie sú nevyhnutné, aby mohol dispečing plnohodnotne fungovať a zabezpečovať nadväznosti v celom IDS BK Tieto dáta sme sa v rozhodli sprístupniť aj cestujúcim, aby mali k dispozícii všetky informácie a tak si mohli lepšie naplánovať svoju cestu. Sprístupňovanie dát prebieha v testovacom režime, aby sme mali priestor v najbližších týždňoch odstrániť prípadné nedostatky,” povedal vedúci dispečingu Bratislavskej integrovanej dopravy, a.s. Anton Šebo.

Dáta o polohách spojov sú cestujúcim prístupné na stránke www.idsbk.sk v sekcii AKTUÁLNA DOPRAVA. Zároveň boli zapracované aj do mobilnej aplikácii IDS BK. “Našim cieľom je zvyšovať kvalitu služieb a cestujúcim poskytovať čo najviac informácií, aby si mohli lepšie plánovať cestu. Inovácie, ktoré zapracúvame do našich produktov, majú za cieľ zvýšiť atraktivitu verejnej dopravy v Bratislave a celom regióne a motivovať ľudí, aby prestúpili z áut do vlakov, autobusov, električiek alebo trolejbusov,” doplnila generálna riaditeľka BID, a.s. Zuzana Horčíková.

Online dáta o polohe spojov sa nachádzajú na stránke www.idsbk.sk v sekcii AKTUÁLNA DOPRAVA. Na mapovom podklade sú zobrazené polohy všetkých spojov, vrátane prípadného meškania konkrétneho spoja. V ľavom rohu je umiestnený vyhľadávač, v ktorom si cestujúci môže zadať názov konkrétnej zastávky a zobrazí sa mu virtuálna zastávková tabuľa s najbližšími odchodmi spojov. Pri zadaní čísla linky sa cestujúcemu zobrazia všetky zastávky, ktoré spoj obslúži a tiež trasa linky na mapovom podklade.

Online dáta boli zapracované aj do mobilnej aplikácie IDS BK. Pri zadaní konkrétnej zastávky sa užívateľovi zobrazí virtuálna zastávková tabuľa s najbližšími odchodmi spojov. Modernizáciou prešiel aj vyhľadávač spojení, ktorý okrem samotného vyhľadania spojenia zobrazí aj informáciu o tom, či spoj ide načas alebo nabral meškanie. V prípade, že cestujúcemu nevyhovuje ponúknuté spojenie, pohybom prsta na obrazovke doľava si môže zobraziť nasledujúci spoj. Pri kliknutí na zvolený spoj sa mu zobrazí zoznam zastávok, ktoré spoj obslúži. V pravom hornom rohu nájde ikonu mapy. Po kliknutí na ňu sa užívateľovi zjaví trasa linky na mapovom podklade. 

Online dáta o polohách spojov poskytujú komplexné informácie o polohe spojov všetkých štyroch dopravcov, ktorí sú zapojení do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji. Vzhľadom na ukončenie prevádzky mobilnej aplikácie MasterPass sa od 1. novembra 2020 upravia možnosti platby za cestovné lístky v mobilnej aplikácii IDS BK. Od tohto termínu bude možné platbu zrealizovať platobnou kartou alebo z peňaženky v appke.

(ts)

Páčil sa vám článok?