Dožijú sa Slavín a Kalvária MHD?

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nemyslím si, že je ľahké zabezpečiť Bratislavčanov verejnou dopravou. Domnievam sa však, že isté proporcie by sa mali v štruktúre dopravných spojov dodržiavať. Sú oblasti, ktorým sa MHD desaťročia vytrvale vyhýba. Jednou z takých oblastí je Slavín a Kalvária.

V minulosti napriek prísľubom tu nezaviedli žiaden spoj, lebo neboli peniaze, ale hlavne ani záujem, prípadne to zdôvodňovali krivolakými uličkami nevhodnými pre autobusy. Zároveň treba konštatovať, že táto horská štruktúra ciest, ale aj zástavba rodinnými domami a mnohé chodníky pre peších, sú pre túto oblasť charakteristické. Mnohí návštevníci sem chodia práve preto. Láka ich sem aj relatívne tichá oblasť a navyše pokojné prírodné prostredie.

V tejto oblasti žije nemálo Bratislavčanov a je omyl, ak si kompetentní myslia, že všetci, čo tu bývajú, sú majetní a motorizovaní. Veľmi mnohí obyvatelia tejto oblasti si vykupujú tunajšie bývanie pešími cestami do mesta, k lekárom, do škôl, do lekární, ale aj obchodov. Ak aj niektorí vlastnia autá, radšej by pri súčasnej dopravnej a parkovacej situácii v centre mesta nechali autá doma a využili služby MHD.

No aj turisti a zahraniční návštevníci, ktorí chcú poznať mesto „zhora“, z niektorých vyhliadok, sú v podstate odkázaní na obmedzenú ponuku cestoviek. Ich program však nesmeruje veľmi často do týchto lokalít.

Všetkým by výrazne pomohla určitá pravidelná linka, hoci by to bol mikrobus alebo minibus, teda dopravné prostriedky, ktoré by si nevyžadovali takmer žiadne úpravy komunikácií. Táto linka by mohla prepojiť stred mesta od starého rozhlasu cez Slavín, Havlíčkovu, Kalváriu, Langsfeldovu, Prokopa Veľkého, Lesnú, Novosvetskú s Hradom a opäť so starým rozhlasom.

Myslím si, že by bolo rozumné, keby si poslanci všimli tento názor. Pomohli by tak vyriešiť pálčivý problém vlastných voličov, ale aj výletníkov a zahraničných turistov.

Vlastimil Bauch, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?