Mestská polícia nemá čas starať sa o čistotu

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Bývam na Námestí 1. mája, kde je absolútny nedostatok parkovacích miest. A tak krúžim po okolí a striehnem. Miesta, ktoré tu sú, nestačia ani pre obyvateľov okolitých domov.

Banskobystrická ulica je poslednou možnosťou, kde sa dá auto odstaviť. V tomto stave, aký tu je, mi je preto záhadou počínanie prezidentskej kancelárie.

Už po niekoľkýkrát sa posunula dopravná značka obmedzujúca parkovanie na tejto ulici. Dá sa povedať, že na jednej strane ulice je v polovici dĺžky obmedzené parkovanie. Nechápem prečo, keď krátky úsek tejto ulice od Nám. 1. mája je obojsmerný práve pre pohodlný prístup vozidiel do dvora prezidentského paláca. Spočiatku tam autobusy hradnej stráže aj vchádzali, teraz parkujú na Banskobystrickej.

Navyše úplne blokujú chodník, kde napríklad matky s kočíkmi nemajú šancu prejsť. Takže prechádzajú po ceste, medzi autami, pod dohľadom polície, ktorá sa tvári, že tu kočíky nemajú čo robiť. Autobusy im neprekážajú. Pritom dvor Prezidentského paláca je prázdny! Na tejto ulici a v jej tesnom okolí je veľa obytných domov, obyvatelia niekde parkovať musia. A sami uznáte, že slová mestského policajta „choďte do Alexie” sú nezmyslom.

Druhá vec, ktorá ma trápi v našom okolí, tiež súvisí s palácom. Je ňou zrekonštruovaná Grassalkovichova záhrada. So svojím trojročným synom do nej radšej ani nejdem. Keď vybehol na trávnik, ochrankár na nás tak nareval, že som musel s plačúcim synom odísť. Trojročnému decku sa nedá vysvetliť, že nesmie ani jednej trávičke zlomiť stebielko - chce sa predsa hrať, behať, zabávať sa.

A tak so synom chodím po uliciach, bicykluje sa medzi psími výkalmi na pešej zóne. Díva sa na bezdomovcov a žobrákov, pýta sa kto to je a prečo tu tak sedí. A ja mu vysvetľujem, že tá špina, výkaly a bezdomovci sú tu preto, lebo zvýšili právomoci mestskej polície a nemá sa kto postarať o bezpečnosť a čistotu v centre mesta. Mestská polícia totiž postáva pri uliciach a kontroluje autá.

Roman M., Staré Mesto

Páčil sa vám článok?