Väčšina občanov nechce prejazdné Námestie SNP

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ešte pred vypracovaním urbanistickej štúdie Námestia SNP zisťoval iniciátor projektu revitalizácie - mestská časť Staré Mesto - formou ankety názory občanov na budúcu podobu centrálneho námestia Bratislavy.

Anketu v uplynulých dňoch vyhodnotili, čím sa získal významný podklad na ďalšiu prácu architektov a urbanistov.

V priebehu februára a marca mestská časť zorganizovala niekoľko stretnutí s občanmi formou verejnej diskusie a diskusných fór, na ktorých odborný tím okrem iného verejnosť oboznámil aj s pripravovaným zadaním urbanistickej štúdie. Na týchto stretnutia mali občania možnosť vyjadriť svoj názor na budúcu podobu Námestia SNP formou anketových lístkov, ktoré sa dopytovali na štyri okruhy riešenia Urbanistickej štúdie.

Anketový lístok uverejnili aj Staromestské a Bratislavské noviny vo svojom štvrtom tohtoročnom čísle. V termíne od 15. februára do 30. marca 2000 sa na ankete zúčastnilo 136 respondentov rôzneho veku a vzdelania.

Na základe výsledkov ankety by väčšina občanov (54,4 % respondentov) uvítala Námestie SNP neprejazdné, iba s električkovou dopravou. Neprejazdné námestie bez električkovej dopravy by uprednostnilo 38,9 % respondentov. Tendencia názorov jednoznačne smeruje k vedeniu inej ako električkovej dopravy pod povrchom námestia.

Pokiaľ ide o riešenie problému statickej dopravy na námestí, jednoznačne zvíťazila možnosť parkovania v podzemí - 76,5 %. Z ostatných funkcií by malo námestie spĺňať tieto funkcie: kultúrna funkcia, vytvorenie pešej zóny, rozšírenie poskytovaných služieb a nákupných možností, zachovanie pietnej funkcie námestia, vytvorenie podmienok na bývanie a nakoniec pre administratívu.

Občania v ankete jednoznačne uprednostnili zachovanie výšky existujúcich objektov na námestí (83,1 %). Časť verejnosti (17,6 %) pripúšťa možnosť dostavby nového objektu na námestí. V rámci riešenia zelene na námestí vyšiel na prvom mieste variant rôznych priestorovo-plošných formácií stromov, krovín a trávnikov (83,1 %). Variant, ktorý by predpokladal iba existenciu vzrastlých stromov bez kombinácie s trávnikom uprednostnilo 17,6 % opýtaných.

Výsledky ankety budú jedným z podkladov navypracovanie urbanistickej štúdie Námestia SNP, ktorá má byť spracovaná najneskôr do jesene tohto roku. Urbanistická štúdia sa stane záväzným dokumentom pre akúkoľvek investičnú činnosť na tomto území a jej podmienky musia splniť všetky spoločnosti, ktoré sa budú o projekt uchádzať.

(miv)

Páčil sa vám článok?