Chrípková sezóna: Dopravný podnik otestoval novú dezinfekciu interiérov vozidiel

19.2.2020

Zdroj: DPB

Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch bratislavský dopravný podnik otestoval na 10-tich autobusoch dezinfekciu vnútorných priestorov. Ak sa osvedčí, podnik bude pokračovať aj ďalších vozidlách.

Produkt by mal mať zosilnené dezinfekčné účinky - likviduje jednobunkové organizmy ako sú vírusy, baktérie, spóry a plesne a pre ľudský organizmus je neškodný. "Dezinfikovalo sa aerosolovým generátorom na studené zahmlievanie v kombinácii s dezinfekčnou látkou, ktorá obsahuje častice striebra. Dezinfekciu vykonala externá firma a účinnosť dezinfekcie bola analyzovaná meracím prístrojom pred a po dezinfekcii," informovala hovorkyňa dopravného podniku Adriana Volfová.

Zámerom DPB, a. s. bolo vyskúšať účinnejší spôsob prevencie proti zvýšenému výskytu baktérií najmä počas vírusového obdobia. "Ak sa v rámci testovacieho obdobia preukážu účinky, podnik nevylučuje pokračovať v dezinfekcii aj na ďalších vozidlách, " dodala Volfová.

Ako sme sa ďalej dozvedeli, dodávateľ deklaruje ideálny interval takejto dezinfekcie vozidiel 2x ročne, čiže jej efekt by mal pretrvávať až 6 mesiacov. K dispozícii je sada vyše 10 vôní. "V prípade, ak bude DPB, a. s. v používaní tejto technológie pokračovať, uvažuje aj nad tým, že by výber vône vyhodnocoval v spolupráci s cestujúcimi, prípadne ich používal viacero, ale tiež sa môže nakoniec ukázať, že cestujúci budú preferovať vozidlá bez vône," spresňuje hovorkyňa. Tento typ dezinfekcie bol teda zatiaľ vykonaný jednorazovo.

Zdroj: DPB

​Čo sa týka bežnej operatívnej údržby vozidiel, dopravný podnik každodenne čistí všetky vozidlá, ktoré sú vo výprave. Čistenie sa koná po ukončení linky pri revízii vozidla. "Denne sú povysávané, umyté, vyčistené madlá, sedadlá a všetky priestory, s ktorými cestujúci prichádzajú najviac do kontaktu, Dezinfekciu vo vozidlách robí DPB, a.s. denne špeciálnym prípravkom najmä na madlách a tyčiach a raz mesačne dezinfikujeme celý interiér vozidla, čiže aj podlahu, okná či stropy," spresňuje hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová.

Grafitty a žuvačky sú odstraňované chemicky priebežne. V letnom období podľa nich frekventovanejšie realizujú aj tepovanie sedadiel. 

​(nc)

Páčil sa vám článok?