Richard Sulík: Kolízia s cyklistom na Trenčianskej

5.11.2019
0

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Zladiť dopravu cyklistov s vodičmi motorových vozidiel v Bratislave nie je jednoduché, ich vzájomné kolízie sú na dennom poriadku. Jednu mal včera v Ružinove i predseda SaS Richard Sulík, paradoxom je, že sa to stalo práve na ulici, kde majú cyklisti svoju cyklotrasu a mali by byť relatívne v bezpečí.

Cyklotrasy oddelené od vozovky pre autá by mali zväčšovať bezpečnosť cyklistov. Jedna sa nachádza i na Trenčianskej v Ružinove. Jej problémom však je, že sa nachádza v stredovom zatrávnenom páse cesty, a tak sa na niekoľkých miestach križuje s jazdnou dráhou áut, ktoré sa buď otáčajú do opačného smeru alebo prechádzajú križovatkou.

Celý incident popísal na sociálnej sieti sám Richard Sulík. "Po skončení našej republikovej rady som sadol do auta a išiel domov. Pri otáčaní sa na Trenčianskej ulici som si nevšimol cyklistu zľava a došlo ku kontaktu. Cyklista spadol, ja som sa na smrť vydesil a vybehol z auta. Našťastie sa cyklistovi nič nestalo, aj jeho bicykel bol bez poškodenia. Na otázku, či je ok, odpovedal cyklista, že áno. Cyklistovi som sa ospravedlnil, povedal som mu, kto som, že ma nájde v Liberálnom dome, keby niečo a rozlúčil sa s ním, v dobrom. Následne sadol na bicykel a ešte mi zakričal, že aj bicykel je ok," vysvetlil Sulík.

Trenčianska, kde došlo ku kolízii:

Zdroj: Google Maps

​"Táto udalosť má aj svedkov, alkohol som nepožil žiaden (na to zas mám svedkov ja - kolegov z republikovej rady) a mladému mužovi sa aj touto cestou ešte raz ospravedlňujem a prajem mu všetko dobré," dodal Sulík.

Jeho strana má vo svojich radoch aj priaznivcov cyklistiky, jedným z nich je aj Lucia Nicholsonová. Práve ona sa zasadzuje za zmeny pravidiel, ktoré by zvyšovali bezpečnosť cyklistov:

Nicholsonová chce zmeniť zákon v prospech cyklistov. Kde je pre ňu jazda po Bratislave katastrofou?

Bratislavská staromestská poslankyňa a zároveň poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová sa obrátila na Európsku komisiu s otázkou, či plánuje vypracovať odporúčania pre členské štáty, akými efektívnymi opatreniami sa dá znížiť počet dopravných nehôd cyklistov. Sama totiž na bicykli brázdi ulice Bratislavy a situáciu cyklistov zažíva na vlastnej koži.

(ms)

Páčil sa vám článok?