Na budúci rok sa pripravuje výstavba úseku diaľnice Lamačská cesta - Staré grunty

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nasledujúci rok sa začne s výstavbou diaľnice D2 Bratislava Lamačská cesta - Staré grunty. Tento diaľničný úsek by mal okrem iného prispieť k zlepšeniu dopravnej situácie v Bra­tislave, k dopravnému odľahčeniu vo vnútri mesta a k zlepšeniu životného prostredia.

Súčasťou projektu je aj tunel pod Sitinou v dĺžke 1335 metrov, ktorý značnou mierou prispeje k odľahčeniu dopravy na Patrónke. Samotná trasa diaľnice sa začne na konci prevádzkovanej diaľnice D2 Malacky - Bratislava, v mieste jej provizórneho napojenia na Lamačskú cestu.

Smerovo bude nadväzovať na predchádzajúci vybudovaný úsek, pokračovať v trase Lamačskej cesty, potom sa odkloní smerom na benzínovú pumpu, ďalej cez Polianky, Mokrohájsky lesík, SAV až po tunel pod Sitinou. Tunel sa skončí nad súčasným hlavným vchodom do ZOO a ďalej sa diaľnica oblúkom napojí na už prevádzkované diaľničné predmostie Lafranconi.

Tunel Sitina budú tvoriť dve samostatné paralelné tunelové rúry. Každá bude vybavená pre jednosmernú dopravu s dvomi jazdnými pruhmi. Podľa odborníkov v prípade nevybudovania tohto úseku diaľnice, Lamačská cesta už v roku 2000 nebude spĺňať kapacitné nároky a nevyhovie pri zaťažení ani pri najnižšie povolenej požadovanej rýchlosti 50 km/h. Prekročenie prípustnej intenzity by sa pohybovalo od 265 po 1224 vozidiel za jednu hodinu (!), obyvateľstvo by bolo nadmerne ohrozované hlukom a imisným zaťažením.

Keďže v dôsledku plánovanej výstavby dôjde k zmenám vo využití areálu SAV a ZOO, je navrhnutý do ZOO nový vstupný areál pri budove televízie. Podľa expertov je táto stavba z hľadiska vplyvov na životné prostredie a obyvateľstvo „jednoznačne pozitívna a výhodnejšia ako nulový variant“. Ukončenie tohto diaľničného úseku sa predpokladá v roku 2003.

(bn)

Páčil sa vám článok?