Múzeum dopravy chystá k 20. výročiu svojej existencie výstavu Čaro bakelitu, DOD aj 0-eurovú bankovku!

17.10.2019

Zdroj: SMB

Páčil sa vám článok?

Slovenské technické múzeum – Múzeum dopravy v Bratislave ako múzejná inštitúcia dokumentuje históriu dopravy už dvadsať rokov. Múzeum bolo pre verejnosť sprístupnené 24. júna v roku 1999 a nachádza sa na Šancovej ulici v blízkosti Hlavnej stanice.

V stálej expozícii je prezentovaná vzácna kolekcia historických dopravných prostriedkov cestnej a železničnej dopravy, ktorú sa podarilo sústrediť aj vďaka úsiliu skupiny nadšencov pre dejiny dopravnej techniky. Múzeum dopravy je situované v priestoroch koľajiska a priľahlých skladov, prvej bratislavskej stanice parostrojnej železnice z 19. storočia. Koľajisko, na ktorom sú prezentované železničné vozidlá, je pamätným miestom, kam v roku 1848 prišiel prvý parný vlak na území Slovenska. Expozície sú umiestnené v bývalých skladoch, postavených v charakteristickom priemyselnom štýle začiatku 20. storočia.

Významným podujatím 20. výročia vzniku Slovenského technického múzea – Múzea dopravy je sprístupnenie štatutárnej výstavy pod názvom ČARO BAKELITU. Zámerom výstavy je poukázať na široké využitie prvej umelej hmoty nielen v priemysle, ale aj v domácnosti a v bežnom živote od 20. rokov 20. storočia. ,,Výstava prezentuje okolo 300 exponátov československej i zahraničnej proveniencie, prevažne zbierkových predmetov Slovenského technického múzea, ale aj predmetov z kolekcií súkromných zberateľov,“ doplnil autor výstavy Ing. Ladislav Klíma, kurátor zbierok Priemyselný dizajn a Fotografická technika. Vernisáž výstavy sa uskutoční 24. októbra o 17.00 hodine. Pri príležitosti 20. výročia bude emitovaná aj nulová ,,0“ eurobankovka, zberateľskej hodnoty pre všetkých nadšencov dopravy s motívmi ŠKODA 743 GARDE kupé, Parný rušeň 434.128, NKP Remorkér ŠTUREC, exponát Schönbachovo návestidlo z druhej polovice 19. storočia. Sviatočné popoludnie návštevníkom a hosťom podujatia spríjemní hudobná zložka v podaní „Radovan Tariška Duo“.

Pri príležitosti blížiacich sa osláv 20. výročia vzniku Slovenského technického múzea – Múzea dopravy v Bratislave sa uskutoční v sobotu 26. októbra 2019 Deň otvorených dverí. Počas dňa otvorených dverí budú od 10.00 do 15.00 hodiny v klubovni prebiehať Tvorivé dielne z hliny. O 15:30 je pre najmenších návštevníkov pripravené Divadlo ZKufraVon s predstavením PINOKIO. Pre milovníkov modelov pripravilo zoskupenie KF Model ukážky zo svojej tvorby. O občerstvenie počas podujatia sa postará kávová trojkolka - on the road. Odborný kurátorský výklad k výstave BAKELIT bude prebiehať v časových intervaloch o 11.00, 14.00 a o 16.00 hodine.

(ts)

Páčil sa vám článok?