O 15 minút rýchlejšie v meste: Iniciatíva bojuje za vlakovú zastávku v Petržalke

16.9.2019
0
Vlaková zastávka v Petržalke

Zdroj: pn

Páčil sa vám článok?

Už viac ako rok premáva z Petržalky cez bratislavské Nové Mesto, Vajnory až do Senca prázdny moderný vlak. Nielen Petržalčanom by mohol zlepšiť a zrýchliť cestovanie po meste za ceny MHD.

Vlak jazdí z petržalskej stanice po Einsteinovej ulici, cez bratislavské Nové Mesto, Ružinov, Vajnory do Senca od júla 2018. V porovnaní s električkou sa dostane do Nového Mesta o takmer päť minút rýchlejšie. V dopravnej špičke je to bezkonkurenčne najrýchlejšie spojenie na tejto trase. Má kapacitu niekoľko stoviek miest a do vlaku si so sebou môžete zobrať aj bicykel. Napriek tomu premáva už viac ako rok prázdny.

„Do Petržalky privezie vlak ráno 20 -30 ľudí, v opačnom smere do 20 ľudí. V priebehu dňa niekedy troch, štyroch a takto to funguje už rok,“ hovorí Martin Čambalik z Iniciatívy o 15 minút rýchlejšie v meste, ktorá sa usiluje o vybudovanie novej vlakovej zastávky na Einsteinovej ulici  pod Starým mostom. Vlani zozbierala viac ako 2500 podpisov obyvateľov, ktorí  vybudovanie zastávky podporili.

„Po výmene vedenia a nástupe nového primátora, po viacerých žiadostiach o stretnutie od decembra 2018 sa neudialo nič,“ opisuje postoj magistrátu Čambalik.  Hlavným hráčom pri rozhodovaní o vybudovaní vlakovej zastávky sú Železnice SR, ministerstvo dopravy, magistrát by však mal túto potrebu iniciovať. Železnice, ministerstvo s vyjadrením o zastávke otáľali pričom sa odvolávali na Štúdiu realizovateľnosti uzla Bratislava, z ktorého malo byť jasné, či sa na Einsteinovej so zastávkou počíta.

Štúdia odovzdaná v marci 2019 s nasledujúcim záverom. „Zastávka Petržalka-centrum (Einsteinova) ostáva v územnej rezerve – jej význam je zásadne ovplyvnený v prvom rade úrovňou obsluhy osobnými vlakmi na trati Nové Mesto – ÚNS – Petržalka a v druhom rade realizáciou novej električkovej zastávky (t.j. vytvorením prestupného uzla priamo nad železničnou traťou), ktorá aktuálne v krátkodobom výhľade nie je zo strany mesta Bratislava pripravovaná,“ napísali z oddelenia komunikácie odboru komunikácie s verejnosťou ministerstva dopravy.  „V Petržalke teda skôr hrozí, že vlak pre jeho nevyťaženosť zrušia, tak ako to už raz urobili v roku 2007. Ak sa to nemá stať, magistrát sa musí konečne rozhýbať,“ myslí si Čambalik.

Priecestie Einsteinova:

Zdroj: pn

Zisťovali sme, aký je názor mesta na vybudovanie Zastávky Petržalka-centrum pod Starým mostom. „Mesto Bratislava rokuje so ŽSR o možnostiach využitia potenciálu železnice na území mesta. V súlade so štúdiou Železničný uzol Bratislava železnice predložili aj návrh možného umiestnenia zastávky na Einsteinovej ulici v Petržalke. O návrhu rokujeme,“ znie odpoveď z Oddelenia komunikácie a marketingu kancelárie primátora.

(pn)

Páčil sa vám článok?