FOTO a VIDEO: V nedeľu na obchvate otvoria dva zjazdy križovatky Prievoz na Slovnaftskú

9.8.2019
Starosta Ružinova Martin Chren, generálny riaditeľ D4R7 Construction Juan José Bregel, zástupca koncesionára Zero Bypass Limited Tomáš Bežilla a zastupca nezávislého dozoru Marián Horváth

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Po kolaudácii prvej fázy rekonštrukcie križovatky Prievoz sa vodiči už tento víkend dočkajú otvorenia dvoch križovatkových vetiev pod Prístavným mostom.

V nedeľu popoludní budú sprejazdnené dva zjazdy smerom na Slovnaftskú ulicu. Jeden v smere z D1 od Trnavy a ten druhý od Petržalky. „V tomto momente sa križovatka Prievoz tak ako ju vodiči doteraz poznali stáva históriou,“ okomentoval sprevádzkovanie úsekov generálny riaditeľ spoločnosti Juan José Bregel. „I keď sa prestavba začala neskôr, ako bolo pôvodne plánované, vďaka úsiliu všetkých zainteresovaných strán sa nám podarilo práce úspešne ukončiť v predstihu, za čo by som sa chcel osobne všetkým poďakovať,“ dodal.

Sprevádzkovaním prvej etapy sa v nadväznosti začínajú práce na druhej etape rekonštrukcie, ktoré sa budú sústreďovať najmä na vetvy Bajkalská – Prístavná, D1 Trnava – Prístavná a Bajkalská – D1 Trnava.

"Ide o najvýznamnejšiu technickú stavbu na území našej mestskej časti, aká práve teraz prebieha. Nás ako nové politické vedenie či už mesta alebo mestskej časti to zastihlo pomerne nepripravené najmä kvôli obrovským dopravným uzáverám, s ktorými sa bolo treba popasovať. Myslím, že po polroku môžem povedať, že napriek tomu, že sa všetko pripravovalo veľmi narýchlo, tak sme to zvládli celkom dobre," povedal pri symbolickom slávnostnom otvorení dvoch zjazdov križovatky starosta Ružinova Martin Chren.

Rekonštrukcia začala v polovici februára a v rámci piatich mesiacov sa podarilo zrealizovať dve križovatkové vetvy, kde sa použilo 1 550 mᶟ štrkodrvy, takmer 1 000 mᶟ CBGM (cementom spevnené kamenivo) a približne 2 600 ton asfaltu. Na spomínaných úsekoch bolo nainštalovaných 160 m betónových a 700 metrov oceľových zvodidiel.

FOTOGALÉRIA:

​V rámci prestavby počas prvej etapy zhotoviteľ súbežne realizoval i práce v predstihu na etapách číslo dva, tri a šesť, aby bolo možné odovzdať kompletne celú križovatku v čo najkratšom možnom termíne. Práce sa týkali najmä, prekládok inžinierskych sietí, zemných prác, oporných múrov a mostov.

Počas druhej etapy rekonštrukčných prác ostávajú v platnosti dopravné obmedzenia, ktoré boli avizované aj pri prvej etape, okrem novootvorených zjazdov D1 Petržalka – Slovnaftská a D1 Trnava – Slovnaftská. S druhou fázou pribudne jedno nové obmedzenie, ktoré sa bude týkať uzatvorenia vetvy Bajkalská – Prístavná.

Schéma križovatky Prievoz - vetvy, ktoré v nedeľu otvoria:

Zdroj: zvladneme.to

​Mimoúrovňová križovatka Prievoz je jednou z križovatiek na rýchlostnej ceste R7, kde prvých 24 km bude pre cestujúcich z juhu Slovenska sprístupnených na jar budúceho roka. 

Koncesionárom projektu je spoločnosť Zero Bypass Ltd., ktorá zabezpečuje financovanie, výstavbu a 30-ročnú prevádzku budúceho obchvatu Bratislavy. Spoločnosť D4R7 Construction je hlavným zhotoviteľom stavby.

(ms)

Páčil sa vám článok?