VIDEO: Zjazd z obchvatu na Gagarinovu: Takto našu čitateľku vytočil vodič z Dunajskej Stredy

8.8.2019
0
Vodič dodávky

Zdroj: in

Páčil sa vám článok?

"Bolo to neskutočné. Nezniesol predstavu, že by ho niekto obehol, a tak sa po celý čas vliekol a blokoval oba jazdné pruhy," napísala nám čitateľka Katka. Na situáciu sme sa pozreli bližšie.

Katka išla aj s priateľom poobede autom z Petržalky cez Prístavný most, pričom z obchvaty schádzala na zjazde na Gagarinovu smerom na Podunajské Biskupice. "Vodič dodávky sa hneď na začiatku odbočky zaradil do stredu medzi dva pruhy, po celý čas sme išli za ním, nedal sa nijako obehnúť," vysvetlila nám Katka, pričom sa aj s priateľom rozhodli urobiť aj nasledujúce video:

Zjazdy na Gagarinovu patria medzi úseky, kde sa často vodiči rozčuľujú. Dva pruhy sa tu totiž zbiehajú do jedného (ľavý končí, pravý je priebežný).  Časť vodičov obehne kolónu vľavo a snaží sa zaradiť do pravého pruh tzv. zipsom. Keby totiž na tomto mieste zips bezprobémovo fungoval, kolóna by bola o polovicu menšia. Inú časť vodičov v pravom pruhu však obiehajúci rozčuľujú a odmietajú ich vpustiť. Tí sa zas cítia v práve, lebo sú presvedčení, že vodiči vpravo sú povinní "zipsovať". 

Vodič z Dunajskej Stredy:

 

Ako to v skutočnosti je? Musia robiť vodiči na zjazde Gagarinova zips? Väčšina to zo slušnosti urobí, ale je to ich povinnosť? S týmto problémom sme sa obrátili aj na bratislavských policajtov. "Spôsob jazdy a jazdu v jazdných pruhoch upravuje ustanovenie §9 a §10 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke," reagovala na naše otázky bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. Čo konkrétne sa teda v zákone píše?

"Vodič pri prechádzaní z jedného jazdného pruhu do druhého jazdného pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi jazdiacemu v jazdnom pruhu, do ktorého prechádza; pritom je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy. Tam, kde sa dva jazdné pruhy zbiehajú do jedného jazdného pruhu tak, že nie je zrejmé, ktorý z nich je priebežný, vodič jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi v pravom jazdnom pruhu; to neplatí, ak ide o striedavé radenie upravené príslušnou dopravnou značkou," uvádza sa okrem iného v paragrafe 10 spomínanéh zákona.

Premietnuté do konkrétneho prípadu, ak sa na mieste nachádza dopravná značka C22b (zníženie počtu jazdných pruhov), musíte dať jednoducho prednosť, i keď si väčšina vodičov myslí, že aj v tomto prípade sa zipsuje.

Dopravná značka C 22b (zníženie počtu jazdných pruhov):

Zdroj: archív

​Ak by sa na mieste nachádzala aj dopravná značka C 30 (striedavé radenie), v takom prípade sú vodiči povinní "zipsovať.

 Dopravná značka C 30 (striedavé radenie):

Zdroj: archív

​Ako však vidno, na zjazde na Gagarinovu sa dopravná značka striedavé radenie nenachádza:

Zdroj: Google maps

(ms)

Páčil sa vám článok?