Svrab v Mlynskej doline! Bratislavčania v panike pre MHD

30.4.2019

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Po tom, čo sa v Mlynskej doline medzi mimobratislavskými študentmi objavil svrab, v panike zostali mnohí Bratislavčania (viacerí ste nám písali), ktorí cestujú MHD. A teda hlavne spojmi, ktoré idú z Mlynskej doliny (linky 31 a 39). Svrab sa totiž prenáša dotykom a ide o parazitárne ochorenie kože. Čo na to Dopravný podnik?

„Dopravný podnik do dnešného dňa neeviduje žiadny oznam s pokynmi od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. MHD je tak čistená a dezinfikovaná v štandardnom režime ako za bežnej prevádzky,“ napísala nám hovorkyňa Adriana Volfová. Dodala, že akonáhle budú takýmto oznamom disponovať, Dopravný podnik zabezpečí všetky pokyny úradu.

Fakt, že panika nie je na mieste, potvrdzuje aj hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Katarína Nosálová. „Dňa 30.04.2019 nám bolo z ubytovacieho zariadenia vysokoškolského internátu VM Ľ.Štúra – Mlyny UK oznámené, že evidujú jeden potvrdený prípad svrabu u ubytovaného študenta a o podozrení na toto ochorenie u jeho spolubývajúceho. Obaja študenti sú v starostlivosti dermatovenerológov, sú poučení a v súčasnosti nie je predpoklad ďalšieho šírenia infekcie. K 30.04.2019 neevidujeme svrab u iných ubytovaných študentov tohto internátu,“ reagovala pre banoviny.sk.

Zdroj: lb

​Ubytovacie zariadenie podľa nej vykonalo preventívne opatrenia na predchádzanie šírenia ochorenia v dostatočnej miere. „Naďalej bude celému komplexu ubytovacieho zariadenia, zo strany epidemiológov RÚVZ Bratislava, venovaná zvýšená a opakovaná pozornosť na elimináciu možného prenosu svrabu u ubytovaných študentov,“ dodala Nosálová.

Pred týždňom sa v Mlynskej doline na známom „Štúraku“ objavil oznam o svrabe, ktorý vyzýva študentov k zvýšenej hygiene a zákazu fyzického kontaktu.

​Svrab je totiž nákazlivé ochorenie kože, ktoré sa prenáša z človeka na človeka pri tesnom, dlhodobom  a opakovanom kontakte s chorým, pri manipulácii alebo používaní tých istých osobných odevov alebo uterákov ako chorý, prípadne posteľnou bielizňou.

(lb)

Páčil sa vám článok?